Με την πλάτη στο τοίχο οι ΗΠΑ

Με την πλάτη στο τοίχο οι ΗΠΑ

Σε ένα 24ωρο οι ΗΠΑ οδηγούνται σε στάση πληρωμών αν δεν βρεθεί λύση για το χρέους – Καθησυχάζει ο Ομπάμα. 

Μερικές ώρες έχουν μείνει ώστε το αμερικανικό Κογκρέσο να βάλει στην άκρη τις πολιτικές σκοπιμότητες και να καταλήξει σε λύση για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ για να αποφευχθεί μια καταστροφική στάση πληρωμών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φαίνεται πως η Γερουσία θα καταλήξει σε συμβιβασμό, μετά και την προειδοποίηση της Fitch που ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη βαθμολογία του αξιόχρεου των ΗΠΑ, που σήμερα βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο (ΑΑΑ).

Τον Αύγουστο του 2011 μια πολιτική συμφωνία είχε συναφθεί δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία και είχε υιοθετηθεί οριστικά από το Κογκρέσο λίγες μόνον ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία την τελευταία στιγμή όπως και τότε ,η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα μπει απόψε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 07:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) σε μια κατάσταση πρωτοφανή για τις ΗΠΑ και επικίνδυνη για την παγκόσμια Οικονομία: το υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει πλέον την άδεια να δανείζεται και δεν θα μπορεί να λογαριάζει παρά μόνο στα εξαντλούμενα αποθεματικά του. Σε μια ημερομηνία η οποία είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά θα μπορούσε να είναι κάπου ανάμεσα στην 22α και την 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να καλύπτουν όλες τις πληρωμές τους. Ένα τέτοιο σοκ στην εμπιστοσύνη υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο την τύχη του δολαρίου, ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, καθώς και την τύχη των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που φημίζονταν ως τα ασφαλέστερα του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης: Επί ποδός οι τράπεζες για κάθε ενδεχόμενο στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι μια υπενθύμιση προς το Κογκρέσο ότι η χώρα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να αθετήσει τις υποχρεώσεις της. «Η ανακοίνωση αντανακλά τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο το Κογκρέσο θα πρέπει να ενεργήσει για να άρει την απειλή της αθέτησης η οποία επικρέμαται πάνω από την οικονομία μας» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Μαραθώνιες αλλά άκαρπες διαπραγματεύσεις
Την Τρίτη, στο τέλος μιας χαώδους ημέρας που έκανε φανερές τις βαθιές κομματικές διαιρέσεις στην Ουάσινγκτον, οι Ρεπουμπλικανοί που κυριαρχούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία με στόχο να αυξηθεί το όριο του χρέους ώστε να τερματισθεί η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, επειδή η ψηφοφορία αυτή δεν υποστηριζόταν από τους βουλευτές του υπερσυντηρητικού κινήματος Tea Party.

Οι επικεφαλής της Γερουσίας, ο αρχηγός της δημοκρατικής πλειοψηφίας Χάρι Ριντ και αυτός της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, έκαναν αμέσως γνωστό ότι θα εργαστούν για μια λύση. Μια συμφωνία ενδέχεται να επισημοποιηθεί σήμερα το πρωί (τοπική ώρα). «Προχωρούμε πολύ καλά, δεν έχουμε φτάσει ακόμη, αλλά βρισκόμαστε πολύ κοντά» σε μια συμφωνία, δήλωσε χθες το βράδυ ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σάμερ. «Αυτό που συμβαίνει εδώ απόψε πρέπει να καθησυχάσει τις αγορές», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Τι θα συμβεί αν δεν βρεθεί λύση και η μεγαλύτερη οικονομία κηρύξει στάση πληρωμών

Βέβαια ακόμα και αν η Γερουσία καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση, το θέμα είναι αν θα επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και τους δικούς του. Σύμφωνα με το βουλευτή Τσάρλι Ντεντ, ο Τζον Μπένερ δεν πρόκειται να προβάλει αντίσταση και θα δεχθεί να θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή οποιοδήποτε συμβιβασμό επιτευχθεί στη Γερουσία, παρά την αντίθεση ενός μέρους της πλειοψηφίας του. Θα πρέπει ως εκ τούτου να βασισθεί εν μέρει στις ψήφους των Δημοκρατικών.

“Πιστεύω ότι ο Τζον Μπένερ θα βρεθεί στη θέση να πρέπει να κάνει να υιοθετηθεί το κείμενο που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση” στη Γερουσία, δήλωσε ο Τσάρλι Ντεντ μιλώντας στο CNN. “Πιστεύω ότι η Βουλή θα ψηφίσει πρώτη και θα το στείλει στη Γερουσία”. Για διαδικαστικούς λόγους, είναι ταχύτερο να ψηφίσει πρώτη η Βουλή και ο Μπένερ θα μπορούσε απλώς να αποφασίσει να ψηφιστεί το σχέδιο που θα εκπονηθεί από τους διαπραγματευτές της Γερουσίας.

Το σχέδιο των Ριντ και Μακόνελ περιλαμβάνει ένα μέτρο το οποίο επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να εξακολουθήσει να δανείζεται ως τις 7 Φεβρουαρίου και στο ομοσπονδιακό κράτος να λειτουργήσει και πάλι πλήρως ως τις 15 Ιανουαρίου. Σε αντάλλαγμα, οι Δημοκρατικοί θα κάνουν παραχωρήσεις σε ορισμένες πλευρές της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, η οποία ήταν το στοιχείο που πυροδότησε τη σημερινή κρίση, κυρίως απαλείφοντας ένα φόρο επί των ασφαλιστικών εταιρειών.

Διαβάστε σχετικά: Συμβιβαστική πρόταση για να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο

Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το νέο οικονομικό έτος, οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες λειτουργούν από την 1η Οκτωβρίου «στο ρελαντί». Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε υποχρεωτική αργία χωρίς αποδοχές, με αποτέλεσμα να παραλύουν σταδιακά ολόκληρα κομμάτια της κυβερνητικής δραστηριότητας.

Καθησυχαστικός ο Ομπάμα συναντάται με τον Τζακ Λιου
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και να εμφανιστεί καθησυχαστικός προς τους πολίτες, λέγοντας ότι προσδοκά το δημοσιονομικό αδιέξοδο να επιλυθεί.

Ο Ομπάμα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο WABC της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η κίνηση προς μια δικομματική συμφωνία στη Γερουσία τον κάνει να πιστεύει πως σημειώνεται πρόοδος στο κρίσιμο ζήτημα.

«Η προσδοκία μου είναι ότι οδηγούμαστε σε λύση, αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο», είπε ο αμερικανός πρόεδρος αναφέροντας επίσης ότι έχει προειδοποιήσει τους γερουσιαστές, για την κρισιμότητα της υπόθεσης. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη και ενώ εκπνέει εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων η χρονική προθεσμία για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει σαφής λύση στον ορίζοντα.