Την Τετάρτη η αποπληρωμή της δόσης 200 εκατ. στο ΔΝΤ

Την Τετάρτη η αποπληρωμή της δόσης 200 εκατ. στο ΔΝΤ

Ποσό 200 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 12 Μαΐου.

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη η καταβολή της δόσης 200 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το Ελληνικό Δημόσιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όσο και ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχουν ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την καταβολή της δόσης που σχετίζεται με την αποπληρωμή τόκων.

Παρόλα αυτά, η ανησυχία παραμένει σχετικά με την καταβολή της επόμενης προγραμματισμένης δόσης προς το ΔΝΤ, στις 12 Μαΐου. Το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει τότε να καταβάλει ποσό ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ-αποπληρωμή που δεδομένης της ασφυξίας των δημόσιων ταμείων θέτει σε κίνδυνο την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων Μαΐου.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν επισημάνει πως δεν πρόκειται να υποβαθμίσουν τη χώρα μας στην κατηγορία default εάν δεν ανταποκριθεί σε κάποια πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της θα επιδεινωθεί περαιτέρω.