Τίτλοι τέλους για το λειτουργικό σύστημα Firefox OS για κινητά

Τίτλοι τέλους για το λειτουργικό σύστημα Firefox OS για κινητά

Ο αντίπαλος του Android και του iOS μας αποχαιρετά.

του Ντέιβιντ Μάγιερ

Την Πέμπτη που μας πέρασε, η Mozilla αποκάλυψε το επερχόμενο τέλος του Firefox OS ως κινητή πλατφόρμα.

Ήταν σαφές εδώ και μερικούς μήνες ότι το ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα Firefox OS δεν επρόκειτο να μείνει κοντά μας για πολύ καιρό ακόμα.

Ο αντίπαλος του Android και του iOS υπήρξε δραστήριος για κάποια χρόνια, χρησιμοποιούμενος από χαμηλού κόστους συσκευές κατασκευαστών όπως η ZTE και η Alcatel. Το σύστημα είχε υποστηριχθεί με θέρμη κι από εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως η Telefonica, η οποία αναζητούσε απεγνωσμένα μια κινητή πλατφόρμα που θα έδινε περισσότερη εξουσία σε αυτές τις εταιρείες και όχι στην Google και την Apple.

Σε πολλούς developers εφαρμογών άρεσε επίσης η ιδέα, επειδή το Firefox OS βασίζεται σε τεχνολογίες open web και οι εφαρμογές του μπορούν να τρέξουν επίσης σε πλατφόρμες Android και desktop. Όμως, ήδη από τον Δεκέμβριο η Mozilla είχε πει ότι επρόκειτο να στρέψει το Firefox OS από τις κινητές προς άλλες συσκευές (όπως π.χ. τηλεοράσεις Panasonic).

Η επόμενη έκδοση, 2.6, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Μάιο, θα είναι η τελευταία. Από τις 29 Μαρτίου η «αγορά» του Firefox OS θα αρχίσει να κλείνει, αρχικά για υποβολές εφαρμογών για Android, desktop και tablet, και ύστερα – κάποια στιγμή το 2017 – για εφαρμογές που αφορούν το Firefox OS.

«Προφανώς, αυτές οι αποφάσεις είναι σοβαρές» έγραψαν οι Τζον Μπέρναρντ και Τζορτζ Ρότερ της Mozilla.

«Ο βασικός λόγος για τον οποίον λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις είναι επειδή θέλουμε να εστιάσουμε την ενέργεια και τους πόρους μας στο να φέρουμε τη δύναμη του διαδικτύου στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Στόχος μας είναι να εξασφαλίζουμε επιλογές για τους χρήστες μέσω διαλειτουργικών, ανοιχτών λύσεων, καθώς και να δρούμε ως υποστηρικτές της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των δεδομένων».

Καταλήγοντας, οι Μπέρναρντ και Ρότερ επισήμαναν ότι δεν υπήρχαν οι εμπορικές συνθήκες για να κερδίσει η Mozilla ικανό μερίδιο αγοράς, καθώς το Android και το iOS (δεν τα ανέφεραν ονομαστικά) είχαν κατοχυρώσει τις θέσεις τους.