Τίτλοι τέλους για το Rostourism και κατ’ επέκταση τους Ρώσους τουρίστες στην Ευρώπη

Τίτλοι τέλους για το Rostourism και κατ’ επέκταση τους Ρώσους τουρίστες στην Ευρώπη
Traffic from Russia lines up trying to enter Finland at the Finnish/Russian boarder crossing at Vaalimaa, Finland on September 22, 2022 - Finland said on September 21, 2022 it is is preparing a national solution to "limit or completely prevent" tourism from Russia following the invasion of Ukraine. "This national solution may include new legislation, which would be adopted very quickly," Foreign Minister Pekka Haavisto told a press conference. Since Russia's Covid-19 restrictions expired in July, there has been a boom in Russian travellers and a rising backlash in Europe against allowing in Russian tourists while the war continues. (Photo by Olivier MORIN / AFP) Photo: AFP
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει μήνυμα στην τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης.

Στη λογική του αποφασίζω και διατάζω κινείται ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μόλις χθες υπέγραψε διάταγμα για την κατάργηση του Rostourism, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού, καταργώντας το δίχτυ ασφαλείας που είχαν οι Ρώσοι τουρίστες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη υπηρεσία που δημιουργήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2004 και έμελλε να ρίξει τίτλους τέλους στις 20 Οκτωβρίου 2022, ήταν ουσιαστικά υπεύθυνη για την παροχή κρατικών υπηρεσιών, τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας και την εκτέλεση λειτουργιών επιβολής του νόμου στον τομέα του τουρισμού.

Η διακοπή της λειτουργίας του εν λόγω οργανισμού, έρχεται σε συνέχεια της πτωτικής πορείας του εξερχόμενου τουρισμού από την Ρωσία που σχετίζεται, σαφώς, με τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, αλλά και με το κλείσιμο της Ευρώπης για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων. Παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα «μαντρώσει» τους Ρώσους εντός των εθνικών τους συνόρων μιας και δεν θα έχουν τη δυνατότητα για εύκολη και γρήγορη παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανωτέρας βίας. Ήδη η διεθνής κοινή γνώμη είναι αρνητικά διακείμενη απέναντι στον ρωσικό λαό και το γεγονός ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα έχουν δικλείδες ασφαλείας θα τους αποτρέψει από την οργάνωση ταξιδιών σε τρίτες χώρες.

Όπως έγινε γνωστό, ο Ρώσος Πρόεδρος, μεταβίβασε τις λειτουργίες του τμήματος στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, στη δικαιοδοσία του οποίου θα είναι πλέον η εφαρμογή πολιτικών στον τομέα του τουρισμού, η παροχή δημόσιων υπηρεσιών, καθώς επίσης και η διαχείριση της κρατικής περιουσίας. Παράλληλα, θα ασκείται κρατικός έλεγχος σε τουριστικούς πράκτορες και οργανισμούς που ταξινομούν ξενοδοχεία, πίστες σκι και παραλίες. Ο αριθμός των στελεχών του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες εξουσίες, θα πρέπει να καθοριστεί από την κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να προασπιστούν την απόφαση Πούτιν, δήλωσαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης του κλάδου μιας και η τουριστική οικονομία έχει ένα μεγάλο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, συνδυάζοντας 40 είδη δραστηριοτήτων και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα που εμπλέκονται στη δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος. «Οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν ενοποίηση προσπαθειών, άμεση ανταπόκριση, συγχρονισμό όλων των πόρων», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να σημειωθεί ότι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Dmitry Chernyshenko θα συνεχίσει να εποπτεύει τον κλάδο του τουρισμού στην κυβέρνηση και να επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Tourism.RF, η οποία υλοποιεί το εθνικό έργο του τουρισμού αξίας άνω του 1 τρισ. ρουβλίων.

Η κατάσταση του ρωσικού τουρισμού συζητήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου στις 6 Σεπτεμβρίου, με την πλειοψηφία των κυβερνητών να αναγνωρίζει ότι η υφιστάμενη δομή της διαχείρισης του κλάδου του τουρισμού στη Ρωσία πρέπει να βελτιωθεί. Κοινή θέση ήταν πως οι τουριστικές αρχές είναι κατακερματισμένες και το Rostourism στερείται προσωπικού και πόρων.

Κίνηση εντυπωσιασμού με συμβολικό χαρακτήρα

Ως κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά όχι ουσίας τη χαρακτηρίζει ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar, ο οποίος δουλεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό με Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα. Εξηγεί πως από τη στιγμή που δεν επιτρέπονται οι πτήσεις από τη Ρωσία στη Γηραιά Ήπειρο, ο Πούτιν θέλει να στείλει ένα ηχηρό επικοινωνιακό μήνυμα, ότι δηλαδή με το να μην ασφαλίζει τους τουρίστες του, δεν θα εξυπηρετεί τη Δύση, η οποία έτσι και αλλιώς τον έχει απομονώσει σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία.

«Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση είναι ανύπαρκτες και ψυχροπολεμικές. Μην ξεχνάτε ότι το ρωσικό χρήμα ήταν το πιο καλό χρήμα για την τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης, με τους Ρώσους να έχουν πολύ υψηλή κατά κεφαλήν δαπάνη. Με την απόφαση αυτή ο Πούτιν στρέφει τον Ρώσο πολίτη να ταξιδέψει στο εσωτερικό της χώρας του για όσο διάστημα διαρκέσουν οι κυρώσεις και ο πόλεμος με την Ουκρανία» λέει χαρακτηριστικά στο Fortune ο κ. Αγγελόπουλος, υπογραμμίζοντας πως το κλείσιμο του Rostourism είναι καθαρά συμβολικό.