Το 2020, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά μετά τον Β΄ ΠΠ λόγω κορωνοϊού

Το 2020, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά μετά τον Β΄ ΠΠ λόγω κορωνοϊού
epaselect epa08329338 Two people in masks walk along a promenade with a view of lower Manhattan in Jersey City, New Jersey, USA, 28 March 2020. Today, US President Donald Trump floated the idea of a short-term quarantine in New York City, as well as part of New Jersey and Connecticut. The city is continuing to deal with one of the country’s largest outbreak of COVID-19 cases as the coronavirus spreads and the region has shutdown of all non-essential businesses in an effort to keep the city’s hospital system from being overwhelmed with seriously ill COVID-19 patients. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού μείωσε το προσδόκιμο ζωής το 2020 περισσότερο από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονιά αφότου τέλειωσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, αποκαλύπτει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύεται σήμερα.

Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών ανδρών μειώθηκε κατά πάνω από δύο χρόνια. Σε 22 από τις 29 χώρες για τις οποίες συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα στην έρευνα, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά έξι μήνες και πλέον σε σύγκριση με το 2019. Οι χώρες αυτές είναι κυρίως ευρωπαϊκές, αλλά και κάποιες αμερικανικές, όπως οι ΗΠΑ και η Χιλή. Μειώσεις του προσδόκιμου ζωής καταγράφηκαν στις 27 από τις 29.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου συμπέραναν πως το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του προσδόκιμου ζωής οφείλεται στους θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ως αυτό το στάδιο έχουν καταγραφεί σχεδόν 5 εκατ. θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

«Το γεγονός ότι τα αποτελέσματά μας δείχνουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο, οφειλόμενο άμεσα στην COVID-19, δείχνει πόσο συντριπτικό ήταν το σοκ για πολλές χώρες», τόνισε η Δρ. Ρίντι Κασιάπ, εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology.

Οι μειώσεις του προσδόκιμου ζωής ήταν μεγαλύτερες για τους άνδρες απ’ ό,τι για τις γυναίκες στις περισσότερες χώρες, με τη μεγαλύτερη πτώση για τους άνδρες στις ΗΠΑ: συρρικνώθηκε κατά 2,2 χρόνια σε σύγκριση με το 2019.

Γενικά το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά πάνω από έναν χρόνο για τους άνδρες σε 15 χώρες και για τις γυναίκες σε 11 χώρες. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στη μείωση της θνησιμότητας τα προηγούμενα 5,6 χρόνια διαγράφτηκε.

Στις ΗΠΑ, η αύξηση της θνησιμότητας καταγράφηκε κυρίως μεταξύ ανθρώπων σε εργάσιμη ηλικία, κάτω των 60 ετών. Στην Ευρώπη, οι θάνατοι ανθρώπων άνω των 60 ετών συνέβαλαν περισσότερο στην αύξησή της.

Η Δρ. Κασιάπ παρότρυνε κι άλλες χώρες, ειδικά χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, να δημοσιοποιήσουν δεδομένα για τη θνησιμότητα ώστε να μελετηθεί βαθύτερα ο αντίκτυπος της πανδημίας.

«Καλούμε επειγόντως να δημοσιευθούν και να καταστούν διαθέσιμα πιο αναλυτικά δεδομένα, για κατανοηθεί καλύτερα ο αντίκτυπος της πανδημίας παγκοσμίως», τόνισε η ειδικός του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για δημογραφικά και κοινωνικά ζητήματα.