Το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού «φυτοζωεί»

Το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού «φυτοζωεί»

Ένας στους τέσσερις απλώς τα «βγάζει πέρα οικονομικά» αποκαλύπτει έρευνα της HSBC.

Αν νομίζετε πως το φαινόμενο “άδειο πορτοφόλι και απλήρωτοι λογαριασμοί” είναι μόνο ελληνικό, αυταπατάστε. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η HSBC ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, ήτοι το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, ίσα που τα βγάζει πέρα οικονομικά.

Στην έρευνα που έτρεξε με τον τίτλο «Αντιμετωπίζοντας το μέλλον», εξετάστηκαν τα επίπεδα «οικονομικής ασφάλειας» σε 13 χώρες , όπως επίσης ο σχεδιασμός και η προετοιμασία για την εξασφάλιση ενός καλύτερου οικονομικού μέλλοντος. Η Αργεντινή  είναι η πρώτη χώρα, με ποσοστό 34%, της οποίας οι κάτοικοι διαχειρίζονται με μεγάλη δυσκολία τα καθημερινά οικονομικά τους και δεν μπορούν να κάνουν όλα όσα θα ήθελαν. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γαλλία, μια από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης! Το ποσοστό 32% αποκαλύπτει ότι το μέγεθος της γαλλικής οικονομίας –  που κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2017 έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 0,5% – δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει ένα καλό βιοτικό επίπεδο στους Γάλλους πολίτες.

Όπως έχει αναφερθεί πολλάκις, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει μόνο οικονομικές προεκτάσεις, αλλά πρωτίστως κοινωνικές. Η ψυχολογία είναι το πρώτο στοιχείο που επηρεάζεται και ο παράγοντας που θέλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να επανέλθει στα αρχικά του επίπεδα. Ένα από τα ευρήματα της έκθεσης της HSBC ήταν ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα στο επίπεδο αισιοδοξίας μεταξύ όσων ανήκουν στην κατηγορία «απλώς τα βγάζω πέρα» και όσων διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα οικονομικά τους. Το 22% των ερωτηθέντων που ανήκουν στην πρώτη ομάδα αναμένουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί τα επόμενα τρία χρόνια, όταν το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία διαμορφώνεται μόλις στο 6%.

Εκείνοι που καταφέρνουν να βγάζουν απλώς τα προς το ζην παραδέχονται ότι αδυνατούν να «νοικοκυρέψουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να ιεραρχήσουν  τις διαφορετικές προτεραιότητες. Μόνο το 43% δηλώνει ότι είναι σε θέση να εξισορροπήσει όλες τις υποχρεώσεις του, σε σύγκριση με το 78% εκείνων που ανήκουν στην ομάδα όσων διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα οικονομικά τους.

Ο βασικός λόγος είναι ότι έχουν επιφορτιστεί με την κάλυψη αναγκών και άλλων ασθενέστερων οικονομικά μελών της οικογένειας. Ειδικότερα το 54% παρέχει τακτική οικονομική υποστήριξη σε γονείς ή ενήλικα παιδιά και το 51% αναβάλλει τις δικές του φιλοδοξίες για να το καταφέρει. Οι αποταμιεύσεις εξανεμίζονται και οι επικείμενες επενδύσεις σε κάποιο ακίνητο αναβάλλονται!

Ο μεγαλύτερος δε φόβος παραμένει το να μην έχουν χρήματα σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας χρειαστεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η υγεία και η οικονομική ασφάλεια συνιστούν τη βασική προτεραιότητα για το 43% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, με περισσότερους από τρεις στους δέκα να παραδέχονται ότι αν παρουσιάσουν μια μακροχρόνια ασθένεια ή αναπηρία, η οικογένειά τους δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει οικονομικά.

«Η έρευνα αποκαλύπτει πέρα από το αίσθημα της ανασφάλειας για το μέλλον και τη σημασία του οικονομικού σχεδιασμού που είναι απαραίτητος για να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε αναπάντεχα γεγονότα. Στην Ελλάδα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι προκλήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες αντίστοιχα και ο προγραμματισμός είναι ακόμα σημαντικότερος» επεσήμανε ο Επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Μarketing της HSBC Ελλάδας, κ. Στέλιος Πιρπινιάς.

Αξιολογώντας τα ευρήματα της έρευνας, η HSBC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για να μπορέσει κανείς να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του και να τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα πρέπει να εντοπίσει τις προτεραιότητές του, να αξιολογήσει την υφιστάμενη οικονομική του κατάσταση, να υπολογίσει τις ανάγκες των μελών της οικογένειας και τέλος να μιλήσει ανοιχτά μαζί τους αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.