Το 80% των CFO ανησυχεί για παγκόσμια οικονομική κρίση – Δυσπιστία για τα οικονομικά των εταιρειών τους

Το 80% των CFO ανησυχεί για παγκόσμια οικονομική κρίση – Δυσπιστία για τα οικονομικά των εταιρειών τους
[Sussex, Eastbourn, England] Caucasian businessmen arguing in office (Photo by Mint Images / Mint Images / Mint Images via AFP) Photo: AFP
Σχεδόν το 40% δεν εμπιστεύονται πλήρως την ακρίβεια των οικονομικών δεδομένων του οργανισμού τους.

Σχεδόν το 80% των οικονομικών διευθυντών (CFO) σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για μια μεγάλη οικονομική κρίση και το σχεδόν το 40% δεν εμπιστεύονται πλήρως την ακρίβεια των οικονομικών δεδομένων του οργανισμού τους, σύμφωνα με έρευνα της BlackLine που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 1.300 στελέχη C- suite και ανώτερους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού και λογιστικού τομέα (F&A) στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη.

Πάνω από τα τρία τέταρτα (78%) του συνόλου των ερωτηθέντων ανησυχούν για μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι ερωτηθέντες ανησυχούν επίσης για τον αντίκτυπο των θεμάτων κυβερνοασφάλειας (76%) και της νέας ανατρεπτικής τεχνολογίας (73%) στην επιχείρησή τους.

Αντιμετώπιση επιχειρηματικών και οικονομικών διαταραχών

Όταν ρωτήθηκαν τι θα βοηθούσε την εταιρεία τους να ανταποκριθεί σε επιχειρηματικές διαταραχές, οι οικονομικοί διευθυντές δήλωσαν ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες θα ήταν η δυνατότητα πρόσβασης και ανάλυσης οικονομικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, το 37% παραδέχτηκε ότι δεν εμπιστεύεται πλήρως τα δικά του δεδομένα. Τα επίπεδα εμπιστοσύνης είναι ακόμη χαμηλότερα για όσους βρίσκονται πιο κοντά στους αριθμούς, με το 50% των ανώτερων επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού και λογιστικού τομέα να δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται πλήρως τα οικονομικά δεδομένα με τα οποία εργάζονται.

Επιπλέον, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το εντυπωσιακό 98% των συνολικών ερωτηθέντων επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στην ορατότητα που έχει ο οργανισμός τους όσον αφορά τις ταμειακές ροές του.

Αυτό συμβαίνει καθώς το 37% αναγνωρίζει ότι η κατανόηση των ταμειακών ροών σε πραγματικό χρόνο θα είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της εταιρείας τους να αντιμετωπίσει τις απρόβλεπτες αλλαγές της αγοράς.

Προκλήσεις

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ορατότητα των ταμειακών ροών προκαλεί προκλήσεις για την ανταπόκριση των επιχειρήσεων. Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους συνολικά ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αυτό δυσχεραίνει την ανταπόκριση στις διακυμάνσεις της αγοράς και ένας παρόμοιος αριθμός (47%) ανησυχεί ότι λαμβάνει αποφάσεις με βάση ανακριβείς ή ξεπερασμένες πληροφορίες.

Οι χειροκίνητες διαδικασίες και το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους δημιουργούν επίσης προκλήσεις για την οργανωτική ετοιμότητα και τη λήψη αποφάσεων. Σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των ερωτηθέντων τόνισαν ότι ο συντριπτικός όγκος των καθημερινών χειρωνακτικών εργασιών αφήνει ελάχιστο ή καθόλου χρόνο για σωστό οικονομικό σχεδιασμό και ανάλυση.

Ταυτόχρονα, περισσότερα από τα δύο τρίτα (68%) δηλώνουν ότι η χειρωνακτική εργασία καθιστά τον οργανισμό τους ευάλωτο σε λάθη που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.

«Η εμπιστοσύνη στα δεδομένα με τα οποία εργάζονται οι οργανισμοί είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, όχι μόνο για το Γραφείο του Οικονομικού Διευθυντή αλλά για ολόκληρο το επιχειρηματικό οικοσύστημα» δήλωσε ο Όουεν Ράιαν, συν-διευθύνων σύμβουλος της BlackLine.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για εξωτερικά γεγονότα που είναι δύσκολο να προβλεφθούν ή να ελεγχθούν. Παρακολουθούμε την εμπιστοσύνη στα οικονομικά δεδομένα τα τελευταία πέντε χρόνια και ενώ τα επίπεδα εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, το συμπέρασμα είναι ότι η εμπιστοσύνη δεν είναι ακόμη τόσο ισχυρή όσο θα έπρεπε, γεγονός που δυσκολεύει τους ηγέτες να λαμβάνουν γρήγορες, αποτελεσματικές αποφάσεις με βάση τα δεδομένα» συμπλήρωσε ο Ράιαν.

Οι χειροκίνητες διαδικασίες περιορίζουν την εμπιστοσύνη

Όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν εμπιστεύονται πλήρως τα δεδομένα του οργανισμού τους, σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των παγκόσμιων ερωτηθέντων απάντησε ότι τα δεδομένα προέρχονται από πάρα πολλές διαφορετικές πηγές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι όλα τα δεδομένα έχουν ληφθεί υπόψη.

Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν την εξάρτηση από δυσκίνητα λογιστικά φύλλα που αφήνουν τις ομάδες F&A στο σκοτάδι μέχρι το τέλος του μήνα (27%) και ξεπερασμένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της χειροκίνητης συλλογής δεδομένων που είναι επιρρεπής σε ανθρώπινα λάθη (25%).

Αναγνωρίζοντας τις αμέτρητες προκλήσεις με τη χειρωνακτική εργασία, οι επικεφαλής των C-suite και των F&A θεωρούν ότι οι σύγχρονες επιχειρήσεις πρέπει να αγκαλιάσουν νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να εξορθολογίσουν τις οικονομικές τους λειτουργίες, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι το cloud computing (80%), η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη (78%) και τα νέα είδη τεχνητής νοημοσύνης (76%) είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων απέναντι σε μελλοντικές διαταραχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: