Τα 15 χρόνια του αεροδρόμιου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσα από αριθμούς

Τα 15 χρόνια του αεροδρόμιου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσα από αριθμούς

Τα 15 χρόνια λειτουργίας διακινήθηκαν 218,7 εκατ. επιβάτες, ενώ ο αριθμός των πτήσεων έφθασε τις 2.700.000.

Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ήταν 28 Μαρτίου 2001 όταν στις 14:59 είχαμε την πρώτη άφιξη της πτήσης 424 της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Μόντρεαλ, σηματοδοτώντας και την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την επόμενη ημέρα στις 06:00 το πρωί, το αεροδρόμιο μπαίνει σε πλήρη λειτουργία με την πρώτη αναχώρηση της πτήσης 1572 της KLM προς Άμστερνταμ, οριοθετώντας τη διακοπή όλων των εμπορικών πτήσεων από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Από τότε, το αεροδρόμιο της Αθήνας ζει σημαντικές στιγμές και προκλήσεις, με επιτυχίες, βραβεία και διεθνείς διακρίσεις. Το ρεκόρ ημερήσιας διακίνησης επιβατών του αεροδρομίου ήταν στις 23 Μαΐου 2007, την ημέρα του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ στην Αθήνα, όταν και διακινήθηκαν σε ένα εικοσιτετράωρο 85,000 επιβάτες. Η τελευταία πενταετία, η οποία χαρακτηρίσθηκε από σειρά εξελίξεων και μεταβολών για τον παγκόσμιο κλάδο των αερομεταφορών, αλλά και από τη βαθύτατη κρίση της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι σήμερα για το αεροδρόμιο, πέρασε από μια αρνητική πορεία το 2011 στο έτος-ρεκόρ 2015, την πλέον επιτυχημένη χρονιά για την επιβατική κίνηση, με 18,1 εκ. επιβάτες. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, εξίσου καλή αναμένεται και το 2016, αφού τους 2 πρώτους μήνες έχουμε αύξηση 11% σε σχέση με το 2015.

Τα 15 χρόνια λειτουργίας διακινήθηκαν 218, 7 εκατ. επιβάτες, (113.800.000 ξένοι επιβάτες και 104.900.0000 έλληνες επιβάτες) ενώ ο αριθμός των πτήσεων έφθασε τις 2.700.000.

Μέσω του αεροδρομίου μεταφέρθηκαν ακόμα, 1,5 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων, ενώ τα καταστήματα του αεροδρομίου έχουν επισκεφθεί 165 εκατ. επιβάτες.

«Συμπληρώνοντας τα 15 χρόνια λειτουργίας του αεροδρομίου μας, αφήνουμε πίσω μας μια διαδρομή γεμάτη από σημαντικές στιγμές και εμπειρίες, από την ανάπτυξη και το πέρασμα στην εφηβεία ως την ωρίμανση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, μιας υποδομής αλλά κυρίως μιας επιχειρησιακής και επιχειρηματικής κοινότητας 300 φορέων και επιχειρήσεων και 14.000 εργαζομένων, που σύντομα απέδειξε πως είναι ένα σημαντικό παραγωγικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία, με ουσιαστικά οφέλη για την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και την κοινωνία, σε εθνική αλλά και τοπική κλίμακα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο CEO του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης. «Γιορτάζουμε τα 15 χρόνια, σε μία περίοδο που, παρά τις δυσκολίες στη χώρα, τα μηνύματα και οι προοπτικές για το αεροδρόμιο της Αθήνας παραμένουν καταρχάς ιδιαίτερα θετικά. Η επιτυχία είναι πάντα αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, συλλογικής προσπάθειας και προσήλωσης σε κοινούς στόχους».

Δράσεις για το 2016 

Οι ειδικές δράσεις της επετειακής χρονιάς 2016, σύμφωνα με τον ΔΔΑ, είναι επικεντρωμένες στην κοινωνία που δοκιμάζεται, αλλά και στην πόλη της Αθήνας που διατηρεί μέχρι σήμερα την ισχυρή δυναμική των τελευταίων ετών, με στόχο να παραμείνει ένας δημοφιλής και αγαπημένος προορισμός και στους επισκέπτες της πόλης.

Έτσι, σε ό,τι αφορά την κοινωνία, ο ΔΑΑ συνεργάζεται φέτος με το Ινστιτούτο Prolepsis, έναν φορέα για την παροχή σίτισης σε δημόσια σχολεία της περιοχής. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συνεχίζει την αρωγή του προς τα παιδιά και συνδιοργανώνει τον Μάιο – μαζί με το «Χαμόγελο» και την DHL – το πρώτο φιλανθρωπικό Plane Pull στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Σύντομα αναμένεται και να ανακοινώσει ένα ειδικό πρόγραμμα για άνεργους νέους.

Για την Αθήνα και τους επισκέπτες της, συνεχίζονται και η καμπάνια «Speak Aθenian. Be an AΘenian» σε συνεργασία με την Marketing Greece καθώς και το πολιτιστικό πρόγραμμα «Fly Me to the Moon», ενώ από χθες στο προσωπικό υποδοχής στον αεροσταθμό προστέθηκε και ένας νέος συνεργάτης..και φίλος: ο «Φίλος ο Αθηναίος» («Philos the Athenian»). Πρόκειται για την μασκότ του αεροδρομίου της Αθήνας, ένα έξτρα χαμόγελο στην ταξιδιωτική εμπειρία.