Το αστείο του Ράμα στον Ζάεφ για τη «Δυτική Βουλγαρία» και την Ελλάδα

Το αστείο του Ράμα στον Ζάεφ για τη «Δυτική Βουλγαρία» και την Ελλάδα
Albania's Prime Minister Edi Rama pose for a photograph along side the NATO Secretary General during the NATO summit at the North Atlantic Treaty Organization (NATO) headquarters in Brussels on June 14, 2021. - The 30-nation alliance hopes to reaffirm its unity and discuss increasingly tense relations with China and Russia, as the organization pulls its troops out after 18 years in Afghanistan. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / various sources / AFP) Photo: AFP

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ που διοργανώθηκε στα Σκόπια, και σχολίασε το βέτο της Βουλγαρίας στην ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Όλοι έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται απογοητευμένοι γιατί ξαφνικά εμφανίζεται η Βουλγαρία και θέλει κάτι περισσότερο» τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αναφερόμενος στο βέτο που άσκησε η Βουλγαρία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο επηρεάζει και την Αλβανία.

Η διαπραγμάτευση… με τους Έλληνες

Αποκάλυψε επίσης ότι είπε, χαριτολογώντας, στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ: «Ελπίζω πως δεν θα θέλουν να σας αποκαλέσουν Δυτική Βουλγαρία, γιατί τότε θα πρέπει να διαπραγματευτείτε ξανά με τους Έλληνες…».

Πριν δύο ημέρες, η Βουλγαρία επιβεβαίωσε ότι δεν θα εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την ΕΕ.

Έτσι, η Αλβανία θα πρέπει να περιμένει καθώς οι δύο χώρες εντάσσονται σε ενιαίο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, σημειώνει η ιστοσελίδα της Βόρειας Μακεδονίας Σλόμποντεν Πέτσατ.

Θα πρέπει να περιμένουμε ξανά, αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο και να βασιζόμαστε στον εαυτό μας και όχι μόνο σε αυτά που λένε οι Βρυξέλλες», τόνισε ο Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ.

«Πρόβλημα της ΕΕ»

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σχολίασε από την πλευρά του ότι ο αποκλεισμός της χώρας του προς την ΕΕ αποκαλύπτει ένα πρόβλημα της Ένωσης.

«Η Ευρώπη έχει ένα πρόβλημα σήμερα. Η μεγάλη, οραματική ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης έχει ένα πρόβλημα σήμερα. Και το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες μας είπαν ότι η ΕΕ δεν κατάφερε να βρει έναν τρόπο για να εξασφαλίσει την ενταξιακή ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.

»Αυτό είναι πρόβλημα, 26 κράτη μέλη της ΕΕ αποτυγχάνουν να αποτρέψουν τον αποκλεισμό από ένα κράτος μέλος, είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης που προκαλείται από την ίδια την ΕΕ» κατέληξε.