Το Bitcoin έχει τώρα την πέμπτη μεγαλύτερη «χασούρα» όλων των εποχών, λέει η Bank of America

Το Bitcoin έχει τώρα την πέμπτη μεγαλύτερη «χασούρα» όλων των εποχών, λέει η Bank of America
Representation of the Bitcoin cryptocurrency is seen in this illustration photo taken in Poland on January 4, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP
Η πτώση του Bitcoin είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στην καταγεγραμμένη ιστορία.

της Alena Botros

Το Bitcoin βιώνει ένα από τα μεγαλύτερα κραχ στην ιστορία – αυτό είναι προφανές. Ωστόσο, το ερευνητικό σημείωμα της Bank of America Research Flow Show έχει αναλύσει τα δεδομένα και τα παρουσιάζει με ιστορικούς όρους: Είναι η πέμπτη χειρότερη κατάρρευση ενός περιουσιακού στοιχείου στην οικονομική ιστορία, σχεδόν τόσο μεγάλη σε κλίμακα όσο το κραχ της Mississippi & South Sea Co., γνωστό ως South Sea Bubble, στις αρχές του 1700 – όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπήρχαν ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο ενεπλάκη στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.

Το Bitcoin, το οποίο αποτελεί το 41% ​​της αγοράς κρυπτονομισμάτων, έφτασε σε χαμηλά επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τα μέσα της πανδημίας πριν από δύο χρόνια. Και παρόλο που σημείωσε άνοδο μετά τον Μάιο, η ύφεση στην αγορά επέστρεψε με πλήρη ισχύ με την κατάρρευση της FTX που οδήγησε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων να κηρύξει πτώχευση και τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Sam Bankman-Fried να παραιτηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έρευνα της BofA, που βασίζεται σε δεδομένα του Bloomberg, διαπιστώνει ότι η πτώση του Bitcoin είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στην καταγεγραμμένη ιστορία — και μακράν η μεγαλύτερη κατάρρευση από τη δεκαετία του 1970.

Το Bitcoin σημείωσε πτώση 77% από την κορυφαία τιμή του στα 70.000 δολάρια τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, μετά την κατάρρευση της FTX. Εντωμεταξύ, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει πέσει από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 900 δισεκατομμύρια δολάρια.

Θυμίζει την φούσκα του dotcom πριν από δύο δεκαετίες, την οποία η BofA εκτιμά ως πτώση 76% (μόλις 1% χαμηλότερη από την πτώση του Bitcoin) από την κορύφωσή της τον Μάρτιο του 2000. Η φούσκα του dotcom τροφοδοτήθηκε από επενδύσεις σε διαδικτυακές εταιρείες όταν το διαδίκτυο ήταν νέο, κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής αγοράς τη δεκαετία του 1990. Ο δείκτης Nasdaq αναπτύχθηκε γρήγορα, αλλά το 2000 η φούσκα έσκασε όταν οι εταιρείες που είχαν συγκεντρώσει πολλά μετρητά αλλά δεν είχαν κάποιο επιχειρηματικό σχέδιο ουσιαστικά απλώς ξέμειναν από χρήματα. Ο δείκτης Nasdaq μειώθηκε με το κραχ από τα πενταπλάσια επίπεδα που είχε φτάσει και δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν. Οι επικριτές των κρυπτονομισμάτων υποστηρίζουν ότι οι ομοιότητες είναι προφανείς.

Τα οικονομικά γεγονότα πριν από 100 χρόνια επίσης έχουν ομοιότητες με το σήμερα. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξόδευε περισσότερα από όσα έβγαζε σε φορολογικά έσοδα και ακολούθησε υψηλός πληθωρισμός. Ωστόσο, το αμερικανικό βιομηχανικό δυναμικό δημιούργησε μια υπερπροσφορά θέσεων εργασίας καθώς η χώρα αναδείχθηκε σε σημαντικό διεθνή παράγοντα.

Τα πιο πρόσφατα χρόνια, είδαμε τις μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών στις ΗΠΑ να καταρρέουν, με πτώση 83% από το υψηλότερο σημείο του 2005, με βάση τους υπολογισμούς της BofA. Μετά την κορύφωση, μια εποχή ταχείας ανάπτυξης έφτασε στο τέλος της κατά τη διάρκεια τριών ετών και ακολούθησε η οικονομική κρίση του 2008.

Το Bitcoin έχει υποχωρήσει περίπου 3% τις τελευταίες 24 ώρες και 19% την τελευταία εβδομάδα – αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται περίπου στα 16.800 δολάρια.

Πηγή: fortune.com