Το Bitcoin ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια προκαλώντας έκπληξη. Μπορεί το ράλι να διαρκέσει;

Το Bitcoin ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια προκαλώντας έκπληξη. Μπορεί το ράλι να διαρκέσει;
As bitcoins skyrocket to more than $12 000 for one BTC, many central banks as ECB or US Federal Reserve warn of risks of a bubble. Britain and the ECB want to monitor trade for money-laudering suspicions. The main U.S. derivatives regulator said it would allow CME Group Inc (CME.O) and CBOE Global Markets Inc (CBOE.O) to list Bitcoin futures contracts. Toulouse. December 6th 2017. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το ράλι-έκπληξη άντεχε μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής με το Bitcoin να διαπραγματεύεται περίπου στα 20.600 δολάρια.

του Jeff John Roberts

Οι επενδυτές στο χώρο των κρυπτονομισμάτων αδημονούσαν για καλά νέα εδώ και μήνες και αργά την Παρασκευή έλαβαν τελικά μερικά: το Bitcoin εκτινάχθηκε απροσδόκητα πέρα από το όριο των 20.000 δολαρίων για πρώτη φορά από την καταστροφική κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX τον περασμένο Νοέμβριο.

Το ράλι-έκπληξη άντεχε μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής με το Bitcoin να διαπραγματεύεται περίπου στα 20.600 δολάρια αφού έφτασε για λίγο στα 21.000 δολάρια το Σάββατο. Το ξέσπασμα του Σαββατοκύριακου έρχεται αφότου η τιμή του Bitcoin είχε κολλήσει σε μια στενή ζώνη γύρω στα 17.000 δολάρια για εβδομάδες.

Οι υποστηρικτές μπήκαν στο Twitter για να γιορτάσουν την πρόσφατη άνοδο, σημειώνοντας ότι ήταν το μεγαλύτερο κέρδος εβδομάδας του Bitcoin εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και ότι το νόμισμα φαίνεται να έχει ήδη ανακάμψει από την κατάρρευση της FTX, την οποία πολλοί θεώρησαν ως υπαρξιακού χαρακτήρα γεγονός για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στον κόσμο, Binance, χρησιμοποίησε το ράλι για να πειράξει τον διάσημο «επιλογέα μετοχών» Jim Cramer, ο οποίος έχει κάνει μεγάλα λάθη σχετικά με τα κρυπτονομίσματα σε πολλές περιπτώσεις και στις 9 Ιανουαρίου υποστήριξε ότι ήταν μια καλή στιγμή για τους επενδυτές να πουλήσουν τις επενδύσεις τους σε κρυπτονομίσματα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι βλέπουμε υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων να πανηγυρίζουν μετά το πρόσφατο ράλι, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα κέρδος άνω του 20% για το Bitcoin. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι η αιτία της ανόδου και το κατά πόσο είναι βιώσιμη.

Η πιο κοινή εξήγηση για την ανάκαμψη του Bitcoin είναι ένα κύμα θετικών μακροοικονομικών ειδήσεων, και ιδίως αναφορές ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων διαμορφώνονταν ιστορικά από τις τάσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με τους επενδυτές να είναι πιο πρόθυμοι να τις ακολουθήσουν όταν οι καιροί είναι καλοί, επομένως τα πρόσφατα κέρδη του Bitcoin πιθανότατα εξηγούνται εν μέρει από τον τελευταίο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η ανοδική δυναμική του Bitcoin θα έχει διάρκεια. Ένας αναλυτής είπε στο Bloomberg ότι τα πρόσφατα μοτίβα συναλλαγών υποδηλώνουν ότι οι τιμές είναι απίθανο να ξεπεράσουν τα 21.500 δολάρια, αναφέροντας ότι τα στοιχεία βασίζονται σε «βραχυπρόθεσμες μετρήσεις μαζικών αγορών που αμφισβητούν τη θετική δυναμική».

Εν τω μεταξύ, ένας αναλυτής είπε στο The Block ότι η πρόσφατη άνοδος του Bitcoin μπορεί να οφείλεται σε διαπραγματευτές συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα βραχυπρόθεσμα κενά ρευστότητας σε μια εποχή που αρκετοί μεγάλοι παίκτες έχουν εγκαταλείψει την αγορά κρυπτονομισμάτων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το πρόσφατο ράλι είναι ένα προσωρινό φαινόμενο και όχι ευρύτερη επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Ο αναλυτής προσέθεσε, ωστόσο, ότι πιστεύει πως η αγορά βρίσκεται κοντά στον …πάτο.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία δείχνει ότι το Bitcoin υπόκειται σε μεγάλο βαθμό σε δυναμικές τάσεις και ότι έχει ξεκινήσει μακροπρόθεσμα ράλι σε περιόδους που πολλοί κύριοι επενδυτές το είχαν διαγράψει. Τέλος, η βασική πρόταση αξίας του Bitcoin – ότι είναι ένας νέος τύπος αποκεντρωμένου και μη παραβιάσιμου ψηφιακού χρήματος – ισχύει ακόμη και όταν η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων παραπαίει στη χειρότερη περίοδο της στην πρόσφατη ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com