Τι ξεχωρίζει τα κρυπτονομίσματα από τις χρηματοπιστωτικές φούσκες του παρελθόντος – Ιστορικός απαντά

Τι ξεχωρίζει τα κρυπτονομίσματα από τις χρηματοπιστωτικές φούσκες του παρελθόντος – Ιστορικός απαντά
2021-10-21 09:58:48 Bitcoin's price is back above the all-time high of $64.5k after a 6-month period. It is expected that further price increases can take place in the coming weeks.anp/hollandse Hoogte/lex van lieshout (Photo by lex van lieshout fotografie / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
Τι κάνει τα κρυπτονομίσματα μοναδικά σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές φούσκες του παρελθόντος.

Του Will Daniel

Ο χώρος των crypto έχει χάσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία κατά το τελευταίο έτος. Αλλά για τους πιστούς των κρυπτονομισμάτων, πρόκειται απλώς για ένα ακόμη Crypto Winter. Θυμάστε το 2018 – όταν οι τιμές του Bitcoin έπεσαν κατά 80% και τα μέσα ενημέρωσης το αποκάλεσαν «νεκρό» πάνω από 90 φορές; Μην ανησυχείτε, λένε. Η Fed αυξάνει τα επιτόκια και οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την ύφεση κάνουν τους επενδυτές επιφυλακτικούς, οπότε απλά αποσύρονται.

Η χρεοκοπία του δεύτερου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, του FTX, η πτώση του Luna και του αδελφού αλγοριθμικού stablecoin TerraUSD, και η κατάρρευση των υψηλού προφίλ δανειστών κρυπτονομισμάτων, όπως το Celsius και το BlockFi, είναι απλώς λακκούβες στο δρόμο, λένε οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων. Αλλά ο William Quinn, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Queens’ του Μπέλφαστ, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στις χρηματοπιστωτικές φούσκες, δεν είναι τόσο σίγουρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Quinn πιστεύει ότι ο ενθουσιασμός των κρυπτονομισμάτων την τελευταία δεκαετία είναι είτε μια «πιο ανόητη φούσκα από κάθε προηγούμενη φούσκα» στην οικονομική ιστορία, είτε «ένα πιο έξυπνο Ponzi από κάθε προηγούμενο Ponzi» – ή μια τρίτη επιλογή.

«Έχουμε λοιπόν δύο πιθανότητες», έγραψε σε άρθρο του στον ιστότοπο του δημοσιογράφου David Gerard την περασμένη εβδομάδα. «Και η αλήθεια βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση».

Ο Quinn, ο οποίος έγραψε το βιβλίο Boom and Bust: A Global History of Financial Bubbles το 2020, δήλωσε ότι η «φούσκα» των κρυπτονομισμάτων δεν μοιάζει με τις χρηματοπιστωτικές φούσκες του παρελθόντος.

Η λεγόμενη «Μανία της Τουλίπας» του Ολλανδικού Χρυσού Αιώνα (17ου αιώνα) ήταν περισσότερο ένα «λαϊκό αφήγημα» παρά μια πραγματική χρηματοπιστωτική φούσκα σύγχρονης κλίμακας, είπε, υποστηρίζοντας ότι «είχε πάρα πολύ νόημα για να συγκριθεί με τη φούσκα των κρυπτονομισμάτων». Και η φούσκα των dotcom που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 δεν είναι παρά μια «πολύ κολακευτική σύγκριση» με τα crypto, σύμφωνα με τον ιστορικό.

«Το πρόβλημα είναι ότι τα κρυπτονομίσματα και το blockchain, σε αντίθεση με το διαδίκτυο, απλώς δεν είναι πολύ χρήσιμα», υποστήριξε.

Για τον Quinn, ίσως να μην υπάρχει μια χρηματοπιστωτική φούσκα στην ιστορία που να αξίζει να συγκριθεί με τη μανία των κρυπτονομισμάτων της τελευταίας δεκαετίας – αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κάνει τη φούσκα των κρυπτονομισμάτων μοναδική

Ο Quinn γράφει ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν τρία καθοριστικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν μοναδικά σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές φούσκες του παρελθόντος.

Πρώτον, δεν έχουν «καμία αξία χρήσης», εκτός εάν άλλοι είναι πρόθυμοι να τα δεχτούν. Δεύτερον, δεν δημιουργούν ταμειακές ροές. Και τρίτον, ορισμένα έχουν κόστος εξόρυξης που μπορεί να πληρωθεί μόνο σε fiat, ή σε κυβερνητικά νομίσματα. Για παράδειγμα, οι εξορύκτες Bitcoin αγοράζουν συνήθως ηλεκτρικό εξοπλισμό, υπολογιστές εξόρυξης και ακίνητα με δολάρια ΗΠΑ.

«Δεν είναι όλα τα μεγάλα κρυπτονομίσματα ακριβώς έτσι, αλλά τα περισσότερα είναι κοντά», έγραψε ο Quinn. «Αυτά είναι πρωτοφανώς αρνητικά χαρακτηριστικά για μια επένδυση».

Ο Quinn υποστήριξε ότι αυτά τα τρία μοναδικά χαρακτηριστικά σημαίνουν ότι το πραγματικό ερώτημα θα μπορούσε να είναι κατά πόσο πρέπει να χαρακτηριστούν τα κρυπτονομίσματα ως «απάτη» ή ως «φούσκα».

«Κάθε προηγούμενη φούσκα που έχω συναντήσει αφορούσε είτε ένα εμπόρευμα, είτε ένα συλλεκτικό αντικείμενο, είτε ένα περιουσιακό στοιχείο με συναφείς ταμειακές ροές… δεδομένου ότι ιστορικά, η παραγωγή ενός χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου χωρίς συναφείς ταμειακές ροές και η προώθησή του ως επένδυση θα θεωρείτο απάτη», έγραψε. «Η απάτη και η φούσκα είναι δύο διαφορετικά πράγματα».

Ο Quinn φροντίζει να μην παρουσιάζει όλα τα κρυπτονομίσματα με τον ίδιο τρόπο. Γράφει ότι ορισμένα, όπως το Bitcoin, δεν θα πρέπει να θεωρούνται απάτες επειδή δεν έχουν έναν κύριο «δράστη».

«Το Bitcoin δημιουργήθηκε ως ένα ειλικρινές -αν και κάπως ανισόρροπο- πολιτικό σχέδιο και λειτουργεί ανεξάρτητα από τον δημιουργό του. Είναι μια κακή επένδυση με τον ίδιο τρόπο που μια απάτη είναι μια κακή επένδυση, αλλά δεν είναι απάτη», έγραψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υποστηρικτές του blockchain

Φυσικά, για κάθε σκεπτικιστή του crypto, υπάρχει κι ένας υποστηρικτής έτοιμος να αντικρούσει τα επιχειρήματά τους. Ακόμη και ορισμένοι από τους πιο σεβαστούς επενδυτές της Wall Street έχουν γίνει …crypto bulls. Ο δισεκατομμυριούχος hedge funder Bill Miller δήλωσε τον Ιανουάριο του 2022 ότι έχει το 50% της καθαρής του αξίας σε Bitcoin. Τον Μάιο, αποκάλεσε το κρυπτονόμισμα «εξασφάλιση» έναντι οικονομικών καταστροφών στο podcast Richer, Wiser, Happier.

Και ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχει επίσης σκύψει πάνω από την τεχνολογία blockchain τα τελευταία χρόνια. Ο σημερινός πρόεδρος της Visa, Ryan McInerney, ο οποίος πρόκειται να γίνει διευθύνων σύμβουλος τον Φεβρουάριο, δήλωσε στον Alan Murray του Fortune τον Νοέμβριο ότι μπορεί να υπάρξουν «νέες περιπτώσεις χρήσης» για το blockchain στα συστήματα πληρωμών.

«Κάνουμε πολλή δουλειά πάνω σε διάφορες ευκαιρίες που αφορούν τη χρήση του blockchain», δήλωσε. Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να αποτελέσει μέρος του μελλοντικού συστήματος πληρωμών, αλλά βρισκόμαστε σε πολύ, πολύ πρώιμο στάδιο. Μένει να το δούμε».

Η Carmelle Cadet, διευθύνουσα σύμβουλος της fintech startup Emtech, δήλωσε τον Οκτώβριο στη Sheryl Estrada του Fortune ότι η τεχνολογία blockchain είναι το μέλλον και οι οικονομικοί διευθυντές πιθανότατα θα την υιοθετήσουν τα επόμενα χρόνια, επειδή επιτρέπει στις εταιρείες να λογοδοτούν για τα περιουσιακά στοιχεία και την ιδιοκτησία τους μέσω ενός ασφαλούς, αποκεντρωμένου ledger.

Βελτίωση σε σχέση με τα Ponzi του παρελθόντος;

Παρόλα αυτά, ο Quinn υποστηρίζει ότι τα περισσότερα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια μορφή «βελτίωσης του παραδοσιακού σχήματος Ponzi» και δεν είναι ο μόνος με αυτή την άποψη. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, προέβαλε έναν παρόμοιο ισχυρισμό τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, αποκαλώντας τα κρυπτονομίσματα «αποκεντρωμένα σχήματα Ponzi» σε κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η ιδέα ότι είναι καλά για οποιονδήποτε είναι απίστευτη», είπε, υποστηρίζοντας ότι το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα είναι «επικίνδυνα».

Και ο ομότιμος καθηγητής του NYU Nouriel Roubini έχει επανειλημμένα κατακεραυνώσει τα κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια, αποκαλώντας τα μάλιστα σε πρόσφατες συνεντεύξεις του «απάτες Ponzi» και μια μορφή «διεφθαρμένου τζόγου».

Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα συστήματα Ponzi, σύμφωνα με επικριτές όπως ο Roubini και ο Quinn, με τους νέους επενδυτές να πληρώνουν τους πρώτους επενδυτές επειδή δεν παράγονται πραγματικές ταμειακές ροές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ:

Πηγή: fortune.com