Το Brexit δεν επηρέασε όσο αναμενόταν τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης

Το Brexit δεν επηρέασε όσο αναμενόταν τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επεκτάθηκε τον περασμένο μήνα με λίγο ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις, με τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος να φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ωστόσο, η ανάπτυξη παραμένει συγκρατημένη και οφείλεται κυρίως στην άνοδο της Γερμανίας, η οποία αποκρύπτει τη συνεχιζόμενη στασιμότητα στη Γαλλία και την επιβράδυνση στην Ισπανία και την Ιταλία.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, διαμορφώθηκε στις 53,2 μονάδες, έναντι της αρχικής εκτίμησης για 52,9 μονάδες και της τιμής των 53,1 μονάδων του Ιουνίου. Η τιμή διατηρείται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, από τα μέσα του 2013.

“Μια καλοδεχούμενη άνοδος στα τελικά στοιχεία του PMI παρουσιάζει μια σχετικά καλύτερη εικόνα από την επιβράδυνση που υποδήλωσε η αρχική εκτίμηση και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική καθώς υποδηλώνει ότι η περιοχή δεν επηρεάζεται γενικά ιδιαίτερα από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit”, σχολίασε ο Κρις Γούλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στη Markit.

“Ωστόσο, η έρευνα εξακολουθεί να υποδεικνύει έναν μέτριο ρυθμό 0,3% οικονομικής ανάπτυξης για τις αρχές του τρίτου τριμήνου. Ένας τέτοιος ασθενικός ρυθμός ανάπτυξης αναπόφευκτα θα τροφοδοτήσει εικασίες για το τι θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει η ΕΚΤ για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και πότε”.

Ο υποδείκτης για τις τιμές παραγωγής ανήλθε σε υψηλό 10μήνου στις 49,8 από τις 49,1 μονάδες του Ιουνίου, μια ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις μετά βίας μείωσαν τις τιμές τους.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών ανήλθε στις 52,9 μονάδες από τις 52,8, υψηλότερα από την αρχική τιμή των 52,7 μονάδων.

Σε μια ένδειξη ότι οι εταιρίες υπηρεσιών αναμένουν περαιτέρω βελτίωση αυτό το μήνα, αύξησαν τον αριθμό των υπαλλήλων τους με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2008. Ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στις 53,7 από τις 53,1 μονάδες.