Το Brussels Group που θα κρίνει τη συμφωνία ή τη ρήξη

Το Brussels Group που θα κρίνει τη συμφωνία ή τη ρήξη

Συνεχίζονται από σήμερα οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών επιτελείων Ελλάδας και δανειστών.

Επαναλαμβάνονται από σήμερα οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο του “Brussels Group”. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω ηλεκτρικής βλάβης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σταμάτησε επί της ουσίας η κυκλοφορία στον βελγικό εναέριο χώρο με αποτέλεσμα οι Ελληνες διαπραγματευτές, όπως και οι υπόλοιποι επιβάτες που πήραν την πρωινή πτώση από Αθήνα, να μεταφερθούν υποχρεωτικά στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες τις πρώτες απογευματινές ώρες, όποτε αναμένεται να επανεκκινήσουν οι εργασίες του “Brussels Group”.

Σε γενικές γραμμές ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας επί των αρχών εντός επτά ημερών, ούτως ώστε να έλθει στη συνέχεια το ζήτημα για συζήτηση στο επίπεδο των υπουργών της ευρωζώνης. Τα δημοσιονομικά ζητήματα και ειδικότερα αυτό της μέσης αύξησης των ποσοστών του ΦΠΑ βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση σχετική με μειώσεις μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από τις ένοπλες δυνάμεις.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε άλλωστε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος υπογράμμισε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος και τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας έχουν στενέψει σημαντικά. Όπως είπε, υπάρχουν σημαντικά θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση σε σχέση «με τους δημοσιονομικούς στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα», και «θέματα που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων, τους δημόσιους υπαλλήλους».

Αναγνωρίζει ως τομείς στους οποίους έχει σημειωθεί πρόοδος το σύστημα ΦΠΑ, για το οποίο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για νέες προτάσεις. Είναι εξίσου σαφές, είπε ο ίδιος, πως «πρέπει πολύ γρήγορα να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία, καθώς βρισκόμαστε μήνες πίσω από το αρχικό πρόγραμμα», σύμφωνα με το οποίο η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί στα τέλη Απριλίου. Επιπλέον έκανε λόγο για «σφικτό χρονοδιάγραμμα» στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως ο βασικός λόγος για τη γρήγορη επίτευξη συμφωνίας είναι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. «Δεν βάζουμε προθεσμίες, ότι θα τελειώσουμε τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Γιατί η πρώτη προθεσμία ήταν το τέλος Απριλίου. Όσο το συντομότερο τόσο καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με το εάν η Επιτροπή υφίσταται πιέσεις από τις ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας, είπε: «Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία καταρχάς με τα θεσμικά όργανα, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, και οι ΗΠΑ συμβάλλουν μάλλον έμμεσα στη συζήτηση ως σημαντικός μέτοχος του ΔΝΤ. Υπάρχει μια ανταλλαγή απόψεων όπως και με πολλές άλλες χώρες για το ελληνικό ζήτημα, και συμμεριζόμαστε την άποψη ότι χρειάζεται μια επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Αλλά για να καταλήξουμε σε αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος και συνεκτικός κατάλογος μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά».

Διαβάστε ακόμη: Παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών για την Ελλάδα με εντολή Ομπάμα