Το χρονικό της απαγωγής του Λεμπιδάκη και η επιχειρηματική πορεία του

Το χρονικό της απαγωγής του Λεμπιδάκη και η επιχειρηματική πορεία του

Πώς κατάφεραν οι απαγωγείς να στήσουν ενέδρα στον εκατομμυριούχο επιχειρηματία από την Κρήτη και να κρύψουν τα ίχνη τους για έξι μήνες. 

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ρέθυμνο της Κρήτης στις 07:30 το πρωί στέφθηκε με επιτυχία και έδωσε τέλος στην απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη που κρατούνταν από τις 30 Μαρτίου 2017.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα neakriti.gr, ο γιος του Μιχάλη Λεμπιδάκη και ο αδερφός του επιχειρηματία δήλωσαν ότι βρίσκεται σε ασφαλές σημείο, ότι είναι καλά στην υγεία του αλλά και αρκετά καταπονημένος και σαφώς αδυνατισμένος.

«Οι απαγωγείς τον κρατούσαν κάτω από άσχημες συνθήκες, τον ταλαιπωρούσαν» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον Real FM.

«Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν ενδείξεις, δεν ήταν γνωστός ο τόπος που τον κρατούσαν, γι’ αυτό άργησε η επιχείρηση», συμπλήρωσε ο υπουργός και πρόσθεσε «Δεν θέλαμε να συλληφθούν κάποια άτομα και να κινδυνέψει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη». Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, οι οκτώ συλληφθέντες είναι Έλληνες, Κρητικής καταγωγής και μεταξύ αυτών βρίσκεται μια ανήλικη γυναίκα. Οι δυο απαγωγείς που βρίσκονταν μαζί με τον επιχειρηματία τη στιγμή της εφόδου της αστυνομίας, ενώ ήταν οπλισμένοι, δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Το χρονικό της απαγωγής

Η απαγωγή Λεμπιδάκη συνέβη στα τέλη του περασμένου Μαρτίου  όταν ο 54χρονος βρισκόταν στο πολυτελές αυτοκίνητό του, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το σπίτι του καθώς επέστρεφε από το αεροδρόμιο. Λίγο αργότερα το αυτοκίνητό του βρέθηκε από την αστυνομία εγκαταλελειμμένο με τις πόρτες ανοιχτές και τρακαρισμένο.

Οι αστυνομικοί εφόσον εξακρίβωσαν ότι πρόκειται για το αυτοκίνητο του «βασιλιά των πλαστικών», κάλεσαν την οικογένειά του η οποία δεν είχε μέχρι εκείνη την ώρα ιδέα για το περιστατικό. Αμέσως κινήθηκαν οι υποψίες ότι επρόκειτο για απαγωγή καθώς μέσα στο όχημα υπήρχε το κινητό του τηλέφωνο και όλα τα προσωπικά του έγγραφα ενώ ταυτόχρονα η πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε κλήση από κατοίκους της ίδιας περιοχής που ανέφεραν ότι δυο οχήματα, μια BMW και ένα αγορτικό είχαν πάρει φωτιά. Οι Αρχές ένωσαν τα κομμάτια του παζλ και ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι μιλούσαμε για μια καλοστημένη ενέδρα με θύμα τον γνωστό επιχειρηματία και δράστες οι οποίοι είχαν αρχίσει ήδη να εξαφανίζουν τα ίχνη τους καίγοντας τα αυτοκίνητα.

Το επόμενο διάστημα, οι απαγωγείς Λεμπιδάκη κινούνται με μεγάλη προσοχή. Ζήτησαν για λύτρα 100 εκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50, 20 και 10 ευρώ και απαίτησαν να να είναι χρησιμοποιημένα και να μην είναι της ιδιά σειράς.

Οι πληροφορίες τότε ήθελαν τους δράστες να είναι πρώην εργαζόμενοι σε εταιρία του ομίλου και μιλούσαν για ντόπιους που άλλαζαν συνεχώς κρυψώνες γνωρίζοντας πολύ καλά την Κρήτη. Μάλιστα, κάποια στιγμή στις αρχές του καλοκαιριού είχε δημοσιευθεί ένα σενάριο ότι ο Λεμπιδάκης κρατούνταν σε μια δύσβατη περιοχή στον Ψηλορείτη.

Το θρίλερ με το βίντεο ως απόδειξη ζωής

Ενώ οι διαπραγματεύσεις λάμβαναν χώρα ένα βίντεο που διαβεβαίωνε  ο ίδιος ο Λεβιδάκης ότι  είναι καλά, έφτασε στα χέρια της οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα, στις 19 Ιουνίου οι δράστες χρησιμοποίησαν ως στοιχείο της επικαιρότητας τις γαλλικές εκλογές για να μην υπάρχει η υποψία ότι το βίντεο ήταν γυρισμένο κάποια άλλη χρονική στιγμή και άφησαν ένα στικάκι usb σε μια πέτρα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του επιχειρηματία, αλλά στον ίδιο νόμο, και ειδοποίησαν στενό συγγενικό του πρόσωπο να πάει να το παραλάβει  «Είμαι καλά , δώστε τους ότι ζητούν. Είδα χθες τις ειδήσεις ότι στις γαλλικές εκλογές βγήκε ο Μακρόν…» φέρεται να έλεγε ο επιχειρηματίας.

Οι προσπάθειες για την λήξη της ομηρίας του συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέσα στον Σεπτέμβρη, διαρροές ήθελαν την σχετική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ να βρίσκεται πλέον κοντά στους απαγωγείς.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης και η περιουσία του

Ο 54χρονος Μιχάλης Λεμπιδάκης γιος του Γιάννη Λεμπιδάκη, ιδρυτή της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης αλλά και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Χημικός Μηχανικός και κάτοχος MBA από το INSEAD, μαζί με τον αδελφό του Μανώλη συμμετέχουν ενεργά στη διοίκηση των Πλαστικών Κρήτης (κατέχουν το 26% και 24% αντιστοίχως της εταιρίας).

Η εταιρεία Πλαστικά Κρήτης ιδρύθηκε το 1970 στο Ηράκλειο και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών προϊόντων στη χώρα μας, με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό.Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εξάγεται σε περισσότερες από 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα η εταιρία διατηρεί θυγατρικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες του εξωτερικού, στη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα. Από το 1999 η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Η περιουσία του Μιχάλη Λεμπιδάκη μόνο από τις μετοχές που κατέχει στην εταιρεία εκτιμάται σήμερα στα 52,6 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρίας Πλαστικά Κρήτης (ΠΛΑΚΡ) στο Ελληνικό χρηματιστήριο ανέρχεται σε  219 εκ ευρώ. Ο ίδιος, όπως και όλη η οικογένεια, μπορεί να είναι γνωστοί λόγω των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων αλλά κρατούσαν πάντα χαμηλό προφίλ.