Το come back της Η&Μ και ο πήχης του 2023

Το come back της Η&Μ και ο πήχης του 2023
epa10077726 A logo of Swedish clothing company 'H&M' (Hennes & Mauritz) at a branch in St. Petersburg, Russia, 18 July 2022. H&M (Hennes & Mauritz) is a Swedish company, Europe's largest clothing retail chain, headquartered in Stockholm and New York, was founded in 1947 by Erling Persson. As of 2021, H&M Group operates in 75 geographical markets with 4,801 stores under the various company brands, with 107,375 full-time equivalent positions. H&M announced its departure from Russia and has begun the process of winding down its business. As a result of sanctions imposed by the West on Russia, a number of international brands have announced the suspension or limitation of their business in Russia. EPA/ANATOLY MALTSEV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Ελλάδα σαφή εικόνα για τη φετινή χρονιά δεν υπάρχει, όμως τα αποτελέσματα του 2022 δείχνουν επανάκαμψη της fast fashion αλυσίδας σε όλα τα επίπεδα και επιδόσεις πολύ πάνω από τα προ – covid επίπεδα.

Για τον Σουηδικό όμιλο fast fashion η επιστροφή στα προ covid μεγέθη δεν ήταν εύκολη την περασμένη χρονιά, στοίχημα που φαίνεται να κερδίζει τη φετινή. Χθες η μετοχή του ομίλου «σκαρφάλωσε» σε υψηλό 16 μηνών καθώς τα κέρδη ξεπέρασαν το δεύτερο τρίμηνο τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η H&M αύξησε τις πωλήσεις σε πολλές αγορές παρά την πίεση που δέχεται από τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, με τη διευθύνουσα σύμβουλο της να σημειώνει πως η καλοκαιρινή συλλογή ξεκίνησε καλά. Οι πωλήσεις του Ιουνίου ήταν αυξημένες 10% ένα καλό σημάδι ότι οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου ξεκίνησαν θετικά.

Στην Ελλάδα σαφή εικόνα για τη φετινή χρονιά δεν υπάρχει, όμως τα αποτελέσματα του 2022 δείχνουν επανάκαμψη της fast fashion αλυσίδας σε όλα τα επίπεδα και επιδόσεις πολύ πάνω από τα προ – covid επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πωλήσεις σημείωσαν πέρυσι άνοδο 49,43% στα 182,889 εκατ. ευρώ, το κόστος αυξήθηκε 63,2% στα 97,398 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ τόκων και φόρων διαμορφώθηκαν σε 7,016 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 1,408 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,75 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,633 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να έχουν ξεπεράσει τα 30,328 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 15,36%.

Η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής εκτιμά για τη φετινή χρονιά περαιτέρω σταδιακή ανάκαμψη των μεγεθών της, δεδομένου ότι το λιανεμπόριο έχει εξέλθει πλέον πλήρως της κρίσης από την πανδημία του Covid19 και η εταιρεία επέτυχε σημαντική αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Παρόλα αυτά η εταιρεία εστιάζει να κινηθεί με σύνεση και για το επόμενο διάστημα του 2023, συγκρατώντας όσο είναι εφικτό τις λειτουργικές της δαπάνες.

Ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης (ως συνέπεια και του πολέμου στην Ουκρανία) και της αύξησης τιμών εντός του 2022 που συνεχίστηκε το 2023, είναι δεδομένο ότι υπήρξε κάποια επίδραση στην εταιρεία αναφορικά με τις δαπάνες ενέργειας και φωτισμού.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία και δυνατά μέτρα και ενέργειες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: