Το deal της Κίνας με την Airbus «ανοίγει την όρεξη» και στην Ιταλία

Το deal της Κίνας με την Airbus «ανοίγει την όρεξη» και στην Ιταλία
epa07463424 French President Emmanuel Macron (R) speaks flanked by Chinese President Xi Jinping during a state dinner at the Elysee Palace in Paris, France, on 25 March 2019, as part of a Chinese state visit to France. The Chinese president is on a three-day state visit to France where he is expected to sign a series of bilateral and economic deals on energy, the food industry, transport and other sectors. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εμπορική συμφωνία για την αγορά 300 αεροσκαφών από τις κινεζικές αρχές έρχεται να διεμβολίσει το ευρωπαϊκό μέτωπο των ισχυρών.

Τη στιγμή που η Boeing αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της, η Airbus θριαμβεύει. Κι αυτό επιβεβαιώνει το πολύ μεγάλο deal που μόλις έκλεισε με την Κίνα για την πώληση 300 αεροσκαφών.

Οι υπογραφές για τη συμφωνία έπεσαν τη Δευτέρα κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ στη Γαλλία και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Επίσημες ανακοινώσεις για το χρηματικό ποσό που θα δαπανηθεί από τις κινεζικές αρχές δεν έγιναν, όμως σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η τιμή προ έκπτωσης θα φτάνει τα 35 δισ. δολάρια.

«Είναι τιμή για εμάς που υποστηρίζουμε την ανάπτυξη του επιβατικού στόλου της Κίνας με την οικογένεια των αεροσκαφών μας», ανακοίνωσε ο commercial aircraft Chief και CEO της Airbus από τον επόμενο μήνα, Guillaume Faury.

Σχεδόν όλα τα αεροσκάφη -τα 290 από τα 300- είναι της κατηγορίας A320. Πρόκειται για τον άμεσο ανταγωνιστή των αντίστοιχων Boeing 737 Max 8 τα οποία έχουν καθηλωθεί σε όλο τον κόσμο έπειτα από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα τους τελευταίους μήνες. Για την ώρα η αεροπορική εταιρεία προετοιμάζει τις αναβαθμίσει λογισμικού ούτως ώστε να διορθώσει το πιθανό πρόβλημα.

Η Κίνα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αποφάσισε να καθηλώσει στο έδαφος τα Boeing 737 Max 8, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινεζικές αρχές προσανατολίζονται στο να διαγράψουν από τη λίστα των αμερικανικών προϊόντων που θα μπουν στη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας όλα τα 737 Max.

Το ύψος της συμφωνίας με τη γαλλική εταιρεία ανοίγει νέες προοπτικές και για το πρόσφατο deal της Κίνας με την Ιταλία στο πλαίσιο του μεγάλου κινεζικού επενδυτικού πρότζεκτ «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος». Το πρόγραμμα αυτό θέλει να «πατήσει» στον αρχαίο εμπορικό «δρόμο του μεταξιού», με τους επικριτές του να κάνουν λόγο για ένα ακόμη μέσο κινεζικού επεκτατισμού.

Μέχρι σήμερα τα εμπορικά έσοδα της Ιταλίας στην Κίνα δεν ξεπερνούσαν τα 3 δισ. δολάρια, όμως η Ρώμη υποστηρίζει ότι μετά τη νέα συμφωνία το ποσό μπορεί να φτάσει ως τα 22 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος Μακρόν, μεγάλος πολέμιος του κινεζικού επενδυτικού πρότζεκτ, μετέτρεψε την υποδοχή του Σι σε μια επίδειξη ευρωπαϊκής ενότητας, καλώντας τον να καθίσουν από κοινού στο τραπέζι με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η Ευρώπη πρέπει να φανεί ενωμένη και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος κατά την κοινή του συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι εμπορικές σχέσεις της Γαλλίας με την Κίνα φτάνουν αυτή τη στιγμή περίπου τα 45 δισ. δολάρια, και αφορά μια μεγάλη γκάμα κλάδων όπως η ναυπηγική, η αεροναυπηγική, οι τραπεζικές υπηρεσίες και η ανανεώσιμη ενέργεια.