To ΔΝΤ ετοιμάζεται να παρέμβει στην Κίνα

To ΔΝΤ ετοιμάζεται να παρέμβει στην Κίνα
epa10572743 IMF Managing Director Kristalina Georgieva responds to a question from the news media at the IMFC press briefing during the 2023 Spring Meetings of the International Monetary Fund (IMF) and the World Bank Group (WBG) in Washington, DC, USA, 14 April 2023. The Spring Meetings run from 10 to 15 April 2023. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παροτρύνει την Κίνα να τονώσει την ασθενική εγχώρια κατανάλωση, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των εταιρειών του τομέα των ακινήτων και να ελέγξει το επίπεδο δανεισμού των τοπικών αυτοδιοικήσεων, καθώς τα προβλήματα αυτά αποτελούν βαρίδια για την κινεζική όσο και για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε χθες Παρασκευή η γενική διευθύντριά του, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σε αποκλειστική συνέντευξή της στο πρακτορείο, η κυρία Γκεοργκίεβα εξήγησε πως τα μηνύματα αυτά θα σταλούν στο Πεκίνο στο πλαίσιο της επικείμενης επισκόπησης της κινεζικής οικονομικής πολιτικής, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία «άρθρο 4».

Ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσιγκτον θα απευθύνει σθεναρή σύσταση στην Κίνα να μεταβάλει το οικονομικό της μοντέλο, να πάψει να βασίζεται στις επενδύσεις σε υποδομές και ακίνητα οι οποίες στηρίζονται σε χρέη, επέμεινε.

«Η συμβουλή μας στην Κίνα» θα είναι η οικονομική πολιτική της να αλλάξει, ώστε «το μοντέλο ανάπτυξης να στραφεί περισσότερο στην εσωτερική κατανάλωση», επέμεινε η κυρία Γκεοργκίεβα. «Διότι το παραδοσιακό μοντέλο της δημιουργίας υποδομών, το να ρίχνονται ολοένα περισσότερα κεφάλαια, δεν θα είναι παραγωγικό στο σημερινό περιβάλλον», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: