Η Κομισιόν ετοιμάζεται να βάλει μπλόκο στην κινεζική επέλαση ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να βάλει μπλόκο στην κινεζική επέλαση ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη
epa03461227 Electric passenger cars are shown to a visiting group of journalists at the Electric Vehicle development center of the Beijing Automotive Group south of Beijing, China, 07 November 2012. The company established the center with the support of Beijing city government with the aim of boosting development of electric vehicles with a range from taxis to buses adopting electric and hybrid electric power systems. EPA/ADRIAN BRADSHAW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα.

Η ΕΕ ξεκινά «έρευνα κατά των επιδοτήσεων» στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η αγορά του μπλοκ στρεβλώνεται επειδή η τιμή των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων «διατηρείται τεχνητά χαμηλά μέσα από τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις».

«Και καθώς δεν το δεχόμαστε αυτό από μέσα, δεν το δεχόμαστε και από έξω. Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι η Επιτροπή ξεκινά έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τα ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα. Η Ευρώπη είναι ανοικτή στον ανταγωνισμό. Όχι για έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω», υπογράμμισε.

Η έρευνα θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς για να κάνει τα οχήματα πιο ακριβά εντός της Ένωσης, με στόχο να αναιρέσει την οικονομική υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης στις εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, κατά την ομιλία της, η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα αγωνίζεται πάντα για μια δίκαιη και δίκαιη μετάβαση.

«Στη βιομηχανία μας και στις εταιρείες τεχνολογίας αρέσει ο ανταγωνισμός. Γνωρίζουν ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι καλός για τις επιχειρήσεις. Και ότι δημιουργεί και προστατεύει καλές θέσεις εργασίας εδώ στην Ευρώπη. Αλλά ο ανταγωνισμός είναι αληθινός μόνο εφόσον είναι δίκαιος. Πολύ συχνά, οι εταιρείες μας αποκλείονται από τις ξένες αγορές ή πέφτουν θύματα ληστρικών πρακτικών. Συχνά υποτιμώνται από ανταγωνιστές που επωφελούνται από τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις», είπε.

«Δεν έχουμε ξεχάσει πώς οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας επηρέασαν την ηλιακή μας βιομηχανία. Πολλές νέες επιχειρήσεις εκδιώχθηκαν από τους Κινέζους ανταγωνιστές που επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό. Πρωτοπόρες εταιρείες αναγκάστηκαν να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης. Υποσχόμενα ταλέντα έψαξαν για τύχη στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δικαιοσύνη στην παγκόσμια οικονομία είναι τόσο σημαντική – επειδή επηρεάζει ζωές και βιοπορισμούς. Ολόκληρες βιομηχανίες και κοινότητες εξαρτώνται από αυτήν. Πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: