Το ΔΝΤ θα έχει τον τελευταίο λόγο για το Ασφαλιστικό

Το ΔΝΤ θα έχει τον τελευταίο λόγο για το Ασφαλιστικό
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde talks to Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during a euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 12, 2015. Euro zone leaders will fight to the finish to keep near-bankrupt Greece in the euro zone on Sunday after the European Union's chairman cancelled a planned summit of all 28 EU leaders that would have been needed in case of a "Grexit". REUTERS/Francois Lenoir - RTX1K290

Το Ταμείο μπαίνει πλέον ενεργά στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, αρκεί να δει ότι υλοποιούνται οι όροι του.

Στα χέρια του ΔΝΤ περνά πλέον η εκπόνηση του νέου ασφαλιστικού, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup ότι το Ταμείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού προγράμματος και δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο αποχώρησής του για τους Ευρωπαίους.

Η συμφωνία αυτή λύνει τα χέρια της Γερμανίας, η οποία επιμένει στη σκληρή γραμμή που μόνο το ΔΝΤ μπορεί να κρατήσει μέχρι τέλους στην αξιολόγηση.

Το ΔΝΤ, όμως, ήδη δια της επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχει: αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, με πρόσθετα μέτρα, που μπορεί να φθάσουν ακόμη και στα 8 δισ. ευρώ στην τριετία 2016-2018, αλλά και γενναία ελάφρυνση χρέους.

Η βασική δίοδος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όχι όμως αυτή που έστειλε η Αθήνα και οι δανειστές την χαρακτηρίζουν ως “προσχέδιο”.

Με εντολή της Γερμανίας, το ΔΝΤ θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην κατάρτιση του ασφαλιστικού, ώστε να διασφαλιστεί ότι πληροί όλους τους όρους που θέτει το Ταμείο και να μη μπλοκάρει τη διαπραγμάτευση. Το κείμενο θα ελέγχεται έως και την παραμικρή λεπτομέρεια, όχι από την Ντέλια Βελκουλέσκου, που είναι “τυπικά” η υπεύθυνη για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά από τον σκληρό Πολ Τόμσεν, ο οποίος συνεχίζει να κινεί τα νήματα γύρω από την Ελλάδα, αφού όπως λένε οι πληροφορίες, η νέα επικεφαλής της αποστολής αναφέρεται σε εκείνον ακόμη και για το παραμικρό.

Πρακτικά, οι δανειστές στέλνουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πρέπει να δεχθεί τους όρους του ΔΝΤ στο Ασφαλιστικό εάν δεν θέλει να μπει σε νέες περιπέτειες. Ήδη, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει ότι η συζήτηση θα παραταθεί και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, βάζοντας φρένο στις ελπίδες της κυβέρνησης για γρήγορη αξιολόγηση, ενώ και οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους πιέζουν με “μπλόκο” στη ρευστότητα, που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε άλλη μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής με…το πιστόλι στον κρόταφο και τις γνωστές συνέπειες.