Το ΔΝΤ «βλέπει» διατήρηση των υψηλών επιτοκίων και μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης

Το ΔΝΤ «βλέπει» διατήρηση των υψηλών επιτοκίων και μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Kristalina Georgieva speaks at the 2022 Annual Meetings Plenary during the 2022 IMF/World Bank annual meeting October 14, 2022 in Washington, DC. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) Photo: AFP
Η συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο είναι το κλειδί για τη ανάπτυξη, σημείωσε η Γκεογκίεβα.

Τα υψηλά επιτόκια παγκοσμίως θα επιμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανέφερε την Τετάρτη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στο Ριάντ.

Η Βουλγάρα αξιωματούχος είπε πως «ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός και αυτό απαιτεί τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά, ρίχνοντας περισσότερο κρύο νερό στην ανάπτυξη» που είναι ήδη αργή στο 3%.

Η συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και «πραγματικά θέμα ύψιστης προτεραιότητας» σημείωσε η Γκεογκίεβα.

Το κόστος του κατακερματισμού ήταν πολύ σημαντικό. Έχουμε, σε πολλές περιπτώσεις, αποδείξει ότι μιλάμε για ψαλίδισμα περίπου 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ» συμπλήρωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Ακόμα, υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιδράσουν στη χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη εφαρμόζοντας «ισχυρά “μαξιλάρια” μέσω φορολογικών πολιτικών που εγγυώνται τα έσοδα και πολιτικών δαπανών που εγγυώνται επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο (μακροπρόθεσμα)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com