Το ελληνικό διαβατήριο κατακτά την 8η θέση παγκοσμίως

Το ελληνικό διαβατήριο κατακτά την 8η θέση παγκοσμίως
Άποψη της Σαντορίνης, την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013. Εκτιμήσεις για πολύ καλή τουριστική χρονιά φέτος για τη Σαντορίνη, διατυπώνονται από τουριστικούς φορείς, που υπολογίζουν ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 1,7 εκατομμύρια του 2012 και ενδέχεται να ξεπεράσουν και τον αριθμό των 1,9 εκατομμυρίων που αφίχθησαν το 2011. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση θεματικών μορφών τουρισμού, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού καθώς και την περαιτέρω χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος ανακήρυξε τη φετινή χρονιά ως «Έτος Γαστρονομίας», ώστε το νησί, μέσω μιας σειράς δράσεων που πραγματοποιούνται, να εδραιωθεί ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς . ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανάμεσα σε 199 διαβατήρια, το ελληνικό φαίνεται πως κατέχει θέση μέσα στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών.

Μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα κερδίζει μια θέση στην κορυφαία δεκάδα, σύμφωνα με την κατάταξη των πιο ισχυρών διαβατηρίων του κόσμου από την Henley Passport Index, με δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Η κατάταξη περιλαμβάνει 199 διαβατήρια, με την Ιαπωνία να παραμένει στο νούμερο 1 παγκοσμίως, με τους κατόχους του να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε 193 προορισμούς χωρίς Visa. Στη 2η θέση συναντάμε τη Σιγκαπούρη, με αντίστοιχη δυνατότητα ταξιδιού σε 192 προορισμούς και στη συνέχεια η Γερμανία και η Νότια Κορέα μετρούν 191 προορισμούς χωρίς Visa.

Την 4η θέση κατακτούν 4 χώρες με 190 προορισμούς (Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία), ενώ η κορυφαία 5άδα «κλείνει» με την Αυστρία και τη Δανία με 189 προορισμούς.

Στην 6η θέση, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία δίνουν τη δυνατότητα ταξιδιού σε 188 προορισμούς χωρίς Visa στους κατόχους των αντίστοιχων διαβατηρίων, ενώ αμέσως μετά, το Βέλγιο, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτουν 187 προορισμούς χωρίς Visa.

H Ελλάδα μαζί με την Τσέχικη Δημοκρατία, τη Μάλτα και τη Νορβηγία ταξιδεύουν σε 186 χώρες με το διαβατήριό τους χωρίς Visa, κυριαρχώντας στην 8η θέση, ενώ στην 9η θέση βρίσκεται η Αυστραλία και ο Καναδάς με 185 προορισμούς αντίστοιχα. Η κορυφαία δεκάδα συμπληρώνεται με Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία με 183 προορισμούς χωρίς Visa.

Στις τελευταίες χώρες συναντάμε τη Σομαλία, την Υεμένη, το Πακιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, με το διαβατήριο των οποίων το ταξίδι χωρίς Visa μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 26-34 χώρες.