Το έγγραφο που βάζει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ

Το έγγραφο που βάζει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Νέες απαιτήσεις φέρεται να έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Αθήνα - «Μπλόκο» στο Ασφαλιστικό.

Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών και συγκεκριμένα με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Έγγραφο που καταγράφει τις θέσεις των δανειστών στη συνεδρίαση του Euroworking Group της 8ης Νοεμβρίου και που έφερε στο φως της δημοσιότητας το euro2day, αποκαλύπτει πως το Ταμείο εγείρει νέες αξιώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μειώσεις στις συντάξεις, και οι οποίες ήταν γνωστές στην Αθήνα από το Νοέμβριο.

Επίσης το ΔΝΤ ζητάει πρόσθετα μέτρα για την επόμενη τριετία, καθώς προβλέπει δημοσιονομικό κενό παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε η «ΗτΣ», «στο μέτωπο συνολικά των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε ένα λογαριασμό που μπορεί να κινηθεί άνετα πάνω από τα 6 δισ. ευρώ, ενώ ελαφρώς χαμηλότερα κινούνται οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών. Ειδικά δε για φέτος το Ταμείο φέρεται να κάνει λόγο για μέτρα της τάξης έως και των 2 δισ. ευρώ και οι Βρυξέλλες πάλι κινούνται χαμηλότερα».

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου φαίνεται πως έδωσε στους αρμόδιους υπουργούς τις «οδηγίες» που θέλει το ΔΝΤ να ακολουθηθούν. Κατά το Euroworking Group της 8ης Νοεμβρίου διαπιστώθηκε πως: «Για τα δημοσιονομικά υπάρχουν ορισμένες ελλείμματα, ορισμένες αποζημιώσεις ίσως χρειαστούν το 2015 και κάποια μέτρα ίσως χρειαστούν για να καλύψουν τα κενά του μέλλοντος».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EWG, η κυρία Βελκουλέσκου σημείωσε –σύμφωνα με το έγγραφο- πως «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος», καθώς και ότι «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες και ότι κάποια «αποζημίωση» θα πρέπει να βρεθούν για το 2015, κάποια μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον».

Το εν λόγω έγγραφο ήρθε στο φως της δημοσιότητας μία ημέρα αφότου ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πέταξε «καρφιά» για τη στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, έκανε λόγο για «διαρροές» και ζήτησε από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει γραπτώς τη θέση του.

«Κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει ψηλά τον πήχη για να συμμετάσχει, τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για το δημοσιονομικά. Μας ανησυχούν οι διαρροές που είχαμε την περασμένη περίοδο, για τις προθέσεις του. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ εάν είναι δικές του οι διαρροές αυτές. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών» είπε ο υπουργός Οικονομικών και επέμεινε: «Το ΔΝΤ πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν υιοθετεί τις διαρροές περί ασφαλιστικού, ή αλλιώς να τις διαψεύσει».