Το επενδυτικό roadshow που μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία

Το επενδυτικό roadshow που μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία
Photo: Ingram Publishing
Γιατί η φετινή διήμερη εκδήλωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά μετά από ένα μακρύ διάστημα, η κουβέντα για τις ελληνικές τράπεζες βάζει στο «κάδρο» την κερδοφορία και τις θετικές τους προοπτικές. Αυτό είναι το κλίμα που βγαίνει από το «14ο Annual Roadshow» του ελληνικού Χρηματιστηρίου Αξιών σε συνεργασία με διεθνούς κύρους επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα.

Στον απόηχο της είδησης που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg για την παροχή κρατικών εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του project Hercules, τη συζήτηση μονοπώλησε χθες και σήμερα το ενδιαφέρον των fund managers για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η ενίσχυση των οργανικών εσόδων μέσα και από το συνεχιζόμενο ράλι των ελληνικών ομολόγων, την αύξηση των προμηθειών και των τόκων, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την αποκατάσταση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών σε θετικό έδαφος μετά από χρόνια, όπου το ROE ήταν σταθερά αρνητικό. Η προοπτική αυτή, όπως εξηγεί, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια βλέπουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση πιο μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Με αυτόν τον «αέρα» αισιοδοξίας μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ενώ θα έχει πολλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με συμμετέχουσες εταιρείες και επενδυτικά σχήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις ξεπερνούν τα 60 άτομα.