Το «Ευαγγέλιο» του καταναλωτή για τις πασχαλινές αγορές

Το «Ευαγγέλιο» του καταναλωτή για τις πασχαλινές αγορές

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στις πασχαλινές τους αγορές σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ.

Κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων, με κύριο γνώμονα την προστασία της υγείας των καταναλωτών από κινδύνους, αλλά και των συμφερόντων τους από πρακτικές υπονόμευσης.

Παράλληλα προωθείται η συνεργασία και ο συντονισμός με άλλες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ώστε η προστασία των καταναλωτών να γίνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής:

– Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

– Να αγοράζουν κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.

– Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύονται τρόφιμα.

– Να εξετάζουν προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια αμνοεριφίων:

Σφραγίδες-επισήμανση:

1.    Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.

2.    Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

3.    Αν οι καταναλωτές προμηθευτούν κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών:

1.    Για την αγορά σοκολατένιων αυγών, που προσφέρονται, κυρίως, σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

2.    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης και της ημερομηνίας ανάλωσης.

«Παρακαλούνται, τέλος, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο νούμερο 11717», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) επισημαίνει ορισμένες συμβουλές για να αποφύγετε τις πιθανές παγίδες της Πασχαλινής αγοράς:

-Προγραμματίστε όσο το δυνατόν καλύτερα τις Πασχαλινές αγορές σας, μη βιαστείτε, αλλά και μη τις αφήσετε για την τελευταία στιγμή.

-Κάντε έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και ποιότητα.

-Μην κάνετε όλες τις αγορές μαζί.

-Την μία φορά τα τρόφιμα και την άλλη τα υπόλοιπα (ρούχα- παπούτσια).

-Αγοράζετε από επίσημα σημεία πώλησης -καταστήματα- και όχι από πλανόδιους πωλητές.

-Ζητάτε πάντα αποδείξεις και φυλάσσετε αυτές, διότι αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα μόνο με την απόδειξη θα μπορέσετε να βρείτε το δίκιο σας, αλλά και έτσι επιβραβεύουμε τους σωστούς επιχειρηματίες.

-Εξετάζετε προσεκτικά την ετικέτα στα τρόφιμα (επισήμανση).

– Ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος, καθώς και του προσωπικού από το οποίο θα προμηθευτείτε τα τρόφιμα.

Αγορά του οβελία

Πάσχα χωρίς αρνί και κόκκινα αυγά δεν γίνεται. Πολλοί όμως θα προτιμήσουν το κατσίκι. Σε τι όμως διαφέρουν; Το αρνί είναι πιο παχύ από το κατσίκι και γίνεται καλύτερα στη σούβλα. Το ξεχωρίζουμε απ’ την ουρά. στο κατσίκι είναι λιγότερο λιπαρή, πιο στενή και οι τρίχες ίσιες και σκληρές.

• Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» χρώμα και ωοειδές σχήμα, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης “HELLAS” ή “EL” ή “GR” για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.

• Τα αμνοερίφια που εισάγονται από τρίτες χώρες, ελληνικής σφαγής ή όχι, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό». Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό της σφραγίδας σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου.

Η φρεσκάδα των αμνοεριφίων φαίνεται καλύτερα από την τομή σφαγής στο λαιμό και από τα εντόσθιά τους. Υπάρχει πρασίνισμα, αφυδάτωση και δυσάρεστη μυρωδιά στα αλλοιωμένα.

Μην τοποθετείτε το κρέας στο ψυγείο μέσα σε νάιλον σακούλες, αν πρόκειται να το διατηρήσετε για περισσότερες μέρες βάλτε το στην κατάψυξη. Τα έντερα πρέπει να είναι καθαρισμένα και πλυμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Προσοχή στις συκωταριές που πολύ εύκολα αλλοιώνονται. Τόσο τα έντερα όσο και οι συκωταριές κυκλοφορούν και κατεψυγμένα. Να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης να μην είναι αποψυγμένα και να διατηρούνται σωστά στους καταψύκτες–18ο C.

Τέλος, πρέπει να ξέρουμε ότι τα αμνοερίφια πωλούνται με το κεφαλάκι και την συκωταριά. Αν θέλουμε επί πλέον καλό είναι να τα παραγγείλουμε εκ των προτέρων ή να καταφύγουμε στα κατεψυγμένα.

Προσοχή! Το κρέας που θα αγοράσετε να είναι τοποθετημένο σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες.

Πασχαλινά αυγά

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι: Τα αυγά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν πάνω στο κέλυφος τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Επίσης πρέπει να φέρουν τις εξής ενδείξεις:

– Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου

– Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 μέρες, είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

– Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.

Μην αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο ή ραγισμένο κέλυφος Για την σωστή συντήρηση των αυγών, μην τα πλένετε και να τα διατηρείτε σε δροσερό σημείο.

Βαφές των αυγών

Ιδιαίτερη προσοχή στις ενδείξεις που φέρει η ετικέτα και στις οδηγίες χρήσης των διακοσμητικών βαφών που χρησιμοποιούνται για την βαφή των πασχαλινών αυγών. Προτείνεται ο σιγανός βρασμός των αυγών, ώστε να μην σπάσουν και στη συνέχεια να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής των αυγών. Προτιμήστε τις επώνυμες βαφές αλλά όταν τρώτε τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο, αφαιρέστε το κομμάτι που έχει ποτίσει με βαφή.

Πασχαλινές λαμπάδες

Οι γονείς και οι νονοί ας προσέξουν ιδιαίτερα την αγορά των πασχαλινών λαμπάδων. Να αποφύγουν την αγορά λαμπάδων με περιττά στολίδια, λαμπάδες που έχουν ενσωματωμένες κούκλες που προκαλούν και περνούν στα παιδιά το μήνυμα του ατομισμού, της επίδειξης, της υπερκατανάλωσης. Τέτοιες λαμπάδες δεν ταιριάζουν σε μία τέτοια θρησκευτική γιορτή. ας μην γινόμαστε θύματα μιας αισχρής διαφήμισης.