Το EWG έδωσε και επίσημα έγκριση για αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Το EWG έδωσε και επίσημα έγκριση για αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα
  Στόχος είναι η εξόφληση των υποχρεώσεων του 2019 – 2020 που αφορά δόσεις αποπληρωμής συνολικά 3,7 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ στο Euroworking Group, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει κάποια ένσταση με βάση τις διαβουλεύσεις που γίνονται σήμερα στο EWG. Συμπληρώνουν ότι ξεκινούν οι διαδικασίες έγκρισης του ελληνικού αιτήματος με χρονοδιάγραμμα έως τον Ιούλιο.

Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) εστάλη εδώ και καιρό και συγκεκριμένα στις 22 Απριλίου. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τους όρους του Αιτήματος. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε προ ημερών σε αίτημα αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ, αξίας 3,7 δισ. ευρώ.

Η πρώτη συζήτηση γίνεται στο σημερινό Euroworking Group. Μετά την επικύρωση από τα κοινοβούλια, θα πρέπει να έρθει η τελική έγκριση από τον ESM και ακολούθως το επίσημο αίτημα προς το Ταμείο.

H Αθήνα θέλει να προχωρήσει στη συμβολική προεξόφληση των δύο πρώτων ετών του δανείου το οποίο λήγει το 2024, προκειμένου σε πρώτη φάση να ελαφρύνει τις υποχρεώσεις την τρέχουσα διετία ακόμα περισσότερο.

Στόχος είναι η εξόφληση των υποχρεώσεων του 2019 – 2020 που αφορά δόσεις αποπληρωμής συνολικά 3,7 δισ. (1,5 δισ. ευρώ που λήγουν εφέτος και 2,2 δισ. ευρώ που λήγουν το 2020). Πρόκειται για τμήμα του δανείου με (πολύ υψηλό) επιτόκιο 5,13%.