Το Facebook αλλάζει από σήμερα τους κανόνες του: Τι πρέπει να ξέρετε

Το Facebook αλλάζει από σήμερα τους κανόνες του: Τι πρέπει να ξέρετε
epa06660436 Protesters stand up with signs before the testimony of CEO of Facebook Mark Zuckerberg (not pictured) at the Senate Commerce, Science and Transportation Committee and the Senate Judiciary Committee joint hearing on 'Facebook, Social Media Privacy, and the Use and Abuse of Data' on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 10 April 2018. Zuckerberg is testifying before two Congressional hearings this week regarding Facebook allowing third-party applications to collect the data of its users without their permission and for the company's response to Russian interference in the 2016 US presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: AFP

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης θέλει να κάνει πιο ξεκάθαρη την πολιτική που αφορά τους χρήστες. Θα τα καταφέρει;

 

Το Facebook δημοσίευσε την Τρίτη μια σειρά από αναθεωρημένους κανόνες για την κοινότητά του οι οποίοι, στην ουσία, περιλαμβάνουν όλα όσα επιτρέπονται και απαγορεύονται πλέον από την εταιρεία, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών.

Όμως, πρακτικά, όλα όσα λένε και οι 27 σελίδες οδηγιών δεν είναι καινούρια, αλλά έχουν στόχο να δώσουν μια πιο αναλυτική και ξεκάθαρη εξήγηση για τους κανόνες που διέπουν όποιον διατηρεί λογαριασμό στην πλατφόρμα.

Η μεγάλη αλλαγή στην πολιτική του Facebook έχει να κάνει με το γεγονός πως όλα όσα τώρα δημοσιεύονται, ήταν μέχρι πρότινος προσβάσιμα μόνο εντός της εταιρείας και όχι σε τρίτους – με τους χρήστες να γνωρίζουν μόνο μια περίληψη όλων όσων αναφέρονται.

«Θέλουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο τι εννοούμε με τους όρους “απειλή” ή “τραμπουκισμό”», είπε η Μόνικα Μπίκερτ, παγκόσμια αντιπρόεδρος του τμήματος πολιτικής διαχείρισης του Facebook.

Κάθε περίπτωση μπορεί να είναι ξεχωριστή και να προκαλεί ακόμη και αντιδράσεις. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την πολιτική του Facebook, απαγορεύονται οι αναρτήσεις εικόνων οι οποίες απεικονίζουν πράξεις βίας κατά ανθρώπων ή ζώων. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Σύμφωνα με την εταιρεία, η περίπτωση αυτή αφορά οτιδήποτε από τα ακόλουθα: αίσθημα ικανοποίησης για όποιον υποφέρει ή ταπεινώνεται, ερωτική έλξη για περιπτώσεις που κάποιος υποφέρει, δεδομένα που αποδεικνύουν ότι κάποιος μιλά θετικά υπέρ βίαιων πράξεων ή στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι αυτός που κάνει μια ανάρτηση μοιράζεται τέτοιου είδους περιεχόμενο προς ικανοποίηση των άλλων χρηστών.

Το πρόβλημα είναι το πώς αντιλαμβάνεται κανείς το περιεχόμενο που αναρτά ο ίδιος ή κάποιος άλλος χρήστης. Ειδικά εάν μιλάμε για μια πλατφόρμα με 2 δισ. χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από το ζήτημα του περιεχομένου, το Facebook ανακοίνωσε ότι παίρνει μέτρα κατά των ψεύτικων λογαριασμών. Η εταιρεία έχει ήδη τοποθετήσει 10.000 υπαλλήλους στα τμήματα ασφάλειας και ελέγχου, και μέχρι τα τέλη του 2018 αναμένεται να διπλασιάσει αυτό το νούμερο.

«Διαπιστώσαμε όλα αυτά τα χρόνια ότι η διαμόρφωση του περιεχομένου ορθής πολιτικής χρήσης είναι μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία», σημείωσε η Μπίκερτ. Αυτή η επαναλαμβανόμενη διαδικασία γίνεται στο παρασκήνιο εδώ και 14 χρόνια. Και για να το πετύχει αυτό η εταιρεία, «στρατολόγησε» την πρώην βοηθό εισαγγελέα από το 2012, και στελεχώνει γύρω της από τότε μια ομάδα ειδικών η οποία ενισχύεται διαρκώς. Συνολικά, 30 στελέχη του Facebook ασχολήθηκαν με το πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από την ομάδα της Μπίκερτ.

Πλέον η εταιρεία θέλει να δείξει ότι έμαθε από τα πρόσφατα λάθη της, και αλλάζει πολιτική σε ζητήματα τα οποία έθιξε η ίδια η κοινότητα του Facebook. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη, «Εμείς [η ομάδα πολιτικής διαχείρισης] διαθέτουμε στελέχη σε 11 γραφεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πάνω σε θέματα ρατσιστικού μίσους, παιδικής ασφάλειας και τρομοκρατίας. Πολλοί από εμάς διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία σε θέματα που αφορούν τη δημόσια έκφραση πολύ πριν ενταχθούμε στο Facebook».

Επιπροσθέτως, το Facebook δίνει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να γνωρίζουν με πολύ πιο ξεκάθαρο τρόπο τα εργαλεία με τα οποία μπορούν να απενεργοποιούν «ύποπτες» λειτουργίες της πλατφόρμας. Όμως αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούν πρακτικά να κάνουν είναι η έναρξης διαδικασίας παραπόνων εάν πιστεύουν ότι περιεχόμενο που έχουν αναρτήσει αφαιρέθηκε για λόγους παραβίασης των κανόνων για το γυμνό, τη βία ή τον ρατσιστικό λόγο (το Facebook έχει δηλώσει ότι θα προσθέσει σύντομα και άλλες παραμέτρους).

Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι η εταιρεία κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, όπως έδειξαν και άλλες πρόσφατες ενέργειές της, πιθανότατα θα προκληθούν αντιδράσεις σε μερίδα του κόσμου που ήδη ασκεί σφοδρή κριτική στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Και ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα που θα τεθούν είναι το εξής: Γιατί δεν δημοσίευσε νωρίτερα όλους αυτούς τους κανόνες;