To Facebook αποκάλυψε τη «δημοσιογραφική του πλατφόρμα»

To Facebook αποκάλυψε τη «δημοσιογραφική του πλατφόρμα»
Photo:

Πώς το κοινωνικό μέσο προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι «φίλος» και όχι «εχθρός» των ΜΜΕ.

Σήμερα το Facebook ανακοίνωσε τη νέα «ομπρέλα» για τις πρωτοβουλίες του που ονομάζεται «Facebook Journalism Project», ή αλλιώς το δημοσιογραφικό σχέδιο του πιο δημοφιλούς social media.

To μήνυμα που θέλει να περάσει το Facebook είναι ότι στέκεται στο πλευρό και δεν είναι φόβητρο για τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς.
«Αφιερώσαμε πολύ χρόνο στο project» αναφέρει ο Patrick Walker, ο επικεφαλής για τις συνεργασίας με ΜΜΕ σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Αυτό που αλλάζει με το συγκεκριμένο project είναι το Facebook θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο για τη συνεργασία με τα ΜΜΕ και όπως ανακοινώθηκε ως παράδειγμα οι μηχανικοί του θα επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους τους σε ψηφιακά ΜΜΕ.

Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του Facebook η ιδέα είναι να «χτίσουν» από την αρχή το δημοσιογραφικό προϊόν, χρησιμοποιώντας νέους τρόπους περιγραφής και παρουσίασης της είδησης. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν και οι συνδρομητές του ίδιου του Facebook.

Επίσης οι υπεύθυνοι του project ανέφεραν ότι και οι τοπικές ειδήσεις είναι ένα ακόμα πεδίο που ενδιαφέρει το Facebook. Όπως αναφέρει το Cnn Money πολλές τοπικές εφημερίδες στην Αμερική και όχι μόνο αντιμετώπισαν πρόβλημα επιβίωσης με την ανάπτυξη της ψηφιακής ενημέρωσης και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν το Facebook με σκεπτικισμό.

Ακόμη το Facebook δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το θέμα των ψεύτικων ειδήσεων για το οποίο του ασκήθηκε σημαντική κριτική κατά τη διάρκεια των εκλογών στις ΗΠΑ.

«Θα βοηθήσουμε οργανισμούς που κάνουν ήδη σημαντική δουλειά σε αυτό το πεδίο, με τη συμβολή ειδικών, ενώ δουλεύουμε σε συνεργασία με το News Literacy Project ώστε να δημιουργήσουμε ενημερωτικές καμπάνιες για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Τέλος το Facebook είπε ότι θα επεκτείνει τα μαθήματα εκπαίδευσης και online εκμάθησης για δημοσιογράφους για την καλύτερη χρήση των social media.