Το Facebook εξαγοράζει την ελληνική Accusonus

Το Facebook εξαγοράζει την ελληνική Accusonus

Την πρώτη του εξαγορά στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει ο τεχνολογικός κολοσσός του Facebook με στόχο να αξιοποιήσει εγχώριο επιστημονικό προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων και πρωτοποριακές ψηφιακές εφαρμογές που αναπτύσσονται από νεοφυείς επιχειρήσεις με δυναμισμό και προοπτικές.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η Meta Platforms,  μητρική του Facebook, εξαγοράζει την μεγάλη ελληνική startup  Accusonus, που έχει αναπτύξει πρωτοποριακές εφαρμογές επεξεργασίας ήχου και απευθύνεται πλέον στην παγκόσμια αγορά, ενώ οι δραστηριότητες της είναι συμπληρωματικές του μεγάλου αμερικανικού ομίλου. Η συμφωνία έχει «κλειδώσει» και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Η Meta Platforms θα αποκτήσει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην Accusonus και θα εισφέρει επιπλέον κεφάλαια για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της.

Είναι η 16η κατά σειρά εξαγορά ελληνικής startup από ξένο όμιλο και μία από τις σημαντικότερες όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, την επιχειρηματική σημασία της και τις προοπτικές που ανοίγει για την ανάπτυξη του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Ποια είναι η Accusonus

Ιδρυτές της εταιρείας είναι ο Αλέξανδρος Τσιλφίδης και Ηλίας Κοκκίνης. (2013)

To Fortune Greece είχε αναδείξει την εταιρεία στη λίστα 40under40 το 2016. Η εταιρεία αναπτύσσει λογισμικό επεξεργασίας ήχου το οποίο πωλείται σε μουσικούς παραγωγούς, ηχολήπτες και στούντιο ηχογράφησης μουσικής. Έχει πατεντάρει προγράμματα βασισμένα σε αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπουν στους μουσικούς να δημιουργούν τέλειο ήχο. Έχει χιλιάδες πελάτες σε όλον τον κόσμο που συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, ενώ το λογισμικό της προτάθηκε για το Technical Achievement Award της Cinema Audio Society των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια μπήκε ως συνιδρυτής και angel investor ο Ελληνοαμερικάνος Michael Tzannes, πρώην CEO της Aware Inc, της εταιρείας που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας DS.

Πρώτο προϊόν της ήταν το drumatom, που βοηθάει τους επαγγελματίες ηχολήπτες να βελτιώνουν τον ήχο των ηχογραφήσεων τυμπάνων. Χρησιμοποιεί πατενταρισμένους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης οι οποίοι έλυσαν για πρώτη φορά το πρόβλημα της «διαρροής μικροφώνου», ένα πρόβλημα που οι ηχολήπτες αντιμετώπιζαν από τη δεκαετία του ’70.

Το Regroover είναι το πιο διάσημο προϊόν της και απευθύνεται σε παραγωγούς ηλεκτρονικής μουσικής και DJs. Χρησιμοποιεί πατενταρισμένη τεχνολογία η οποία μπορεί να αναλύσει ένα ρυθμικό ήχο και να τον χωρίσει σε κομμάτια. Με άλλα λόγια μπορεί να κάνει «un-mix» σε ήδη ηχογραφημένα tracks. Αυτό επιτρέπει σε ηλεκτρονικούς μουσικούς να ξεκινήσουν από έναν ήχο που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν στατικός και να δημιουργήσουν νέα μουσική γύρω από αυτόν, φτιάχνοντας γρήγορα μουσικές παραλλαγές.

Το software της Accusonus έχει χρησιμοποιηθεί από παραγωγούς που συνεργάζονται με κορυφαία ονόματα όπως οι Bob Dylan, Aerosmith, Dream Theatre και Sepultura αλλά και από κορυφαία αμερικανικά στούντιο παραγωγής ταινιών.

Η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη σειρά προϊόντων της είναι οι εφαρμογές για «επιδιόρθωση» ηχογραφήσεων φωνής. Πρόκειται για τα προϊόντα της σειράς ERA, που προσφέρουν πολύ αξιόπιστα και γρήγορα αποτελέσματα στην επεξεργασία ήχου σε στούντιο.