Το Facebook μόλις δημιούργησε μια νέα προηγμένη τεχνολογία δικτύωσης

Το Facebook μόλις δημιούργησε μια νέα προηγμένη τεχνολογία δικτύωσης
Mark Zuckerberg, chief executive officer of Facebook Inc., speaks during the Internet.org summit in New Delhi, India, on Thursday, Oct. 9, 2014. Zuckerberg said a lack of relevant local language content is the biggest barrier to the 4.4 billion people globally who don't have Internet access. Photographer: Udit Kulshrestha/Bloomberg via Getty Images Photo:

Το κοινωνικό δίκτυο συνεχίζει την ενασχόλησή του με τους δωρεάν, ανοικτούς κώδικες.

του Τζόναθαν Βάνιαν

Το Facebook έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να αλλάξει την αγορά των κέντρων δεδομένων (data centers).

Την Τρίτη, ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε ένα τύπο εξοπλισμού δικτύωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διοχετεύσει δεδομένα γρήγορα σε μεγάλες αποστάσεις και πολλαπλά κέντρα δεδομένων. Το Facebook υποστηρίζει ότι η νέα συσκευή της, Voyager, αποτελεί «το πρώτο ‘λευκό κουτί’ αναμεταδότη και δρομολογητή», σύμφωνα με μια δημοσίευση σε εταιρικό ιστολόγιο.

«Λευκό κουτί» αποκαλείται το κέντρο δεδομένων που οι εταιρείες χρησιμοποιούν για να εγκαταστήσουν και να τρέξουν δωρεάν προσαρμοσμένο λογισμικό ανοικτού κώδικα. Η ιδέα είναι ότι τα προϊόντα αυτά είναι φθηνότερα απ’ ό,τι συγκρίσιμες συσκευές που πωλούνται από μεγάλες εταιρείες όπως η Cisco και η Hewlett Packard και δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πιο ευέλικτο, δωρεάν λογισμικό που μπορεί να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες εργασίες δικτύωσης και αποθήκευσης, ή σχετικές εργασίες ενός κέντρου δεδομένων.

Το Facebook, μαζί με άλλες μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου όπως η Google, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής αυτού του τύπου υποδομής στα κέντρα δεδομένων της και δημιούργησε μια κοινοπραξία που ονομάζεται Open Computer Project, η οποία επιβλέπει το σχεδιασμό των κέντρο δεδομένων και τα διαθέτει σε άλλες εταιρείες για χρήση.

Ο παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού και υποδομής του Facebook, Τζέι Πάρικ, εξήγησε σε μια ξεχωριστή ανάρτηση την ανάγκη της εταιρείας να δημιουργήσει τεχνολογία για τα κέντρα δεδομένων της που να μπορεί να συμβαδίσει με την αναβάθμιση των δικτύων της πιο αποτελεσματικά, καθώς οι χρήστες του Facebook παρακολουθούν όλο και περισσότερα βίντεο και καταναλώνουν όλο και περισσότερο περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας.

Ο Πάρικ έγραψε ότι το Facebook έχει δοκιμάσει το Voyager με αρκετές άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας κέντρων δεδομένων Equinix και της νοτιοαφρικανικής εταιρείας επίγειων κινητών τηλεπικοινωνιών MTN.

Πηγή: Fortune.com