Το Facebook παίρνει (επιτέλους) μέτρα κατά των ψευδών ειδήσεων

Το Facebook παίρνει (επιτέλους) μέτρα κατά των ψευδών ειδήσεων
epa04901364 (FILE) A file picture dated 28 November 2013 shows a man using the social networking site Facebook on his phone at a cafe in Hanoi, Vietnam. More than one billion people logged into the social media network Facebook in one day, marking a new record for the company, said Facebook co-founder and chief executive Mark Zuckerberg on 27 August 2015. The 31-year-old entrepreneur said the milestone was the 'beginning of connecting the whole world,' according to a message on his Facebook site. EPA/LUONG THAI LINH

Μετά από πολλές αντιδράσεις, ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα.

Το σχέδιο για την καταπολέμηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων γνωστοποίησε την Πέμπτη το Facebook.

Σε ανάρτησή του ο Adam Mosseri, Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για το Newsfeed του Facebook, ανέπτυξε τα τέσσερα βήματα για την καταπολέμηση των αβάσιμων και ψευδών ειδήσεων τα οποία χαρακτήρισε ως «τα χειρότερα των χειρότερων» όπου «τα εκμεταλλεύονται για προσωπικό όφελος οι spammers».

Αρχικά το Facebook τεστάρει το πώς να κάνει τη διαδικασία αναφοράς ψευδών ειδήσεων ευκολότερη. Κλικάροντας την άνω δεξιά γωνία μιας ανάρτησης, οι χρήστες θα μπορούν να αναφέρουν μια είδηση εάν τη θεωρούν ύποπτη. Η εταιρεία θα χρησιμοποιεί επίσης και δικό της λογισμικό για να ανιχνεύει ψεύτικες ειδήσεις.

Εάν το Facebook διαπιστώσει ότι η αναφερόμενη ανάρτηση είναι πραγματικά ύποπτη, τότε μια ομάδα εξωτερικών ελεγκτών οι οποίοι θα την εξετάζουν. Εφόσον καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η είδηση είναι όντως ψεύτικη, τότε θα στιγματίσουν την ανάρτηση ως «αμφισβητήσιμη από εξωτερικούς ελεγκτές». Αυτός ο χαρακτηρισμός θα συνοδεύει την ανάρτηση στο newsfeed όσων την βλέπουν.

Παρόλα αυτά, οι χρήστες θα μπορούν ακόμη να ανεβάζουν αναρτήσεις με ψευδείς ειδήσεις. Όμως κάθε φορά που θα το κάνουν για μια αποδεδειγμένα ψεύτικη είδηση, τότε πριν προχωρήσουν στην τελική ανάρτηση θα λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά από σειρά αναφορών και παραπόνων για το διαμοιρασμό των ψευδών ειδήσεων στο Facebook, το οποίο πολλοί θεώρησαν ότι εκμεταλλεύτηκε η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ για να κερδίσει έδαφος στις προεδρικές εκλογές.

Διαβάστε ακόμη:

Η περίπλοκη σχέση του Facebook με την τεχνητή νοημοσύνη και τις ψεύτικες ειδήσεις

Γιατί το Facebook δεν παραδέχεται ότι είναι εταιρεία μέσων ενημέρωσης