Το Facebook, το Twitter και ο θάνατος των links

Το Facebook, το Twitter και ο θάνατος των links

Ο σύνδεσμος βρίσκεται σε τροχιά πτώσης εδώ και καιρό. Το Instant Articles του Facebook και το Moments του Twitter επιταχύνουν την ολική του υποχώρηση.

του Μάθιου Ίνγκραμ

Αν είστε κάποιας ηλικίας, το διαδίκτυο έχει ένα και μοναδικό πράγμα στον πυρήνα του – τον υπερσύνδεσμο. Πρόκειται για εκείνους τους μπλε συνδέσμους που συνδέουν τη μια σελίδα με την άλλη, δημιουργώντας ένα είδος πλέγματος από διευθύνσεις URL που περιβάλλουν τον πλανήτη. Όμως, αν είστε κάποιος που έχει μεγαλώσει μέσα σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter και το Snapchat, τότε οι σύνδεσμοι δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο. Σπάνια τους βλέπετε, και ακόμα σπανιότερα κάνετε κλικ σ’ αυτούς.

Οι εφαρμογές ‘Instant Articles’ του Facebook και ‘Moments’ του Twitter φαίνεται να επιταχύνουν τούτο το φαινόμενο. Όλη η λογική πάνω στην οποία είναι βασισμένο το ‘Instant Articles’ του Facebook είναι ότι το περιεχόμενο από εκδότες όπως οι New York Times υπάρχει εντός της κινητής εφαρμογής του Facebook. Διαβάζεται εκεί και διαμοιράζεται εκεί – δεν υπάρχει σύνδεσμος σε κάποια εξωτερική ιστοσελίδα επειδή αυτό δεν είναι αναγκαίο.

Το Twitter φαίνεται να υιοθετεί μια παρεμφερή προσέγγιση με το Moments, μια λίστα από «τιτιβίσματα» και εικόνες που επιλέγονται από τη συντακτική ομάδα της εταιρείας. Αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ρίξετε μια ματιά στις ειδήσεις, αλλά αν θέλετε να πατήσετε στον σύνδεσμο που θα σας οδηγήσει στην αρχική δημοσίευση, θα πρέπει να κλικάρετε τρεις φορές σε τρία διαφορετικά πράγματα, διαδοχικά. Πρακτικά, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα κάποιος να καταλήξει να πατήσει στον αρχικό σύνδεσμο.

Ο λόγος που επικαλείται το Facebook για την εφαρμογή Instant Articles είναι να βοηθηθούν οι εκδότες επιταχύνοντας το ανέβασμα των άρθρων τους στην κινητή πλατφόρμα. Όμως, το βασικό όφελος για το κοινωνικό δίκτυο είναι ότι διατηρεί τους χρήστες εντός του Facebook, επειδή πρακτικά δεν υπάρχει καμία επιλογή εξόδου και μετάβασης κάπου αλλού.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορείς να συμπεριλάβεις έναν σύνδεσμο στην ιστοσελίδα που δημοσίευσε το άρθρο ακόμα κι αν ήθελες. Εφόσον, π.χ., η Washington Post εκδίδει το 100% του περιεχόμενου της μέσω του Instant Articles, ακόμα κι αν βάλει κάποιος έναν σύνδεσμο σε άρθρο της εφημερίδας στην ιστοσελίδα της, αυτός μετατρέπεται αυτόματα σε σύνδεσμο προς το Instant Article.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα Instant Articles διαμοιράζονται πολύ περισσότερο σε σχέση με το πιο παραδοσιακό είδος ανάρτησης με ένα απόσπασμα του άρθρου και έναν σύνδεσμο σε αυτό. Επειδή τα Instant Articles φορτώνουν ταχύτερα, είναι πιθανότερο κάποιος να τα διαβάσει να τα κοινοποιήσει.

Πηγή: fortune.com