Το Facebook βάζει τέλος στις διαφημίσεις που κάνουν διακρίσεις

Το Facebook βάζει τέλος στις διαφημίσεις που κάνουν διακρίσεις

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από ένα κύμα επικρίσεων τις τελευταίες μέρες.

Το Facebook βάζει τέλος στη δυνατότητα των διαφημιστών να στοχεύουν και ενδεχομένως να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των χρηστών ανάλογα με την φυλετική καταγωγή τους.

Το κοινωνικό δίκτυο σχεδιάζει να απενεργοποιήσει μια επιλογή που επιτρέπει σε διαφημιστές να στοχεύουν ή να αποκλείουν χρήστες με βάση την «φυλετική καταγωγή» τους, αν οι διαφημίσεις αυτές είναι για στέγαση, εργασία ή λήψη δανείων.
«Υπάρχουν πολλές λύσεις που δεν εισάγουν διακρίσεις βάσει φυλετικών καταβολών σε αυτούς τους τομείς, αλλά αποφασίσαμε ότι η καλύτερη λύση κατά των διακρίσεων είναι η αναστολή αυτών των τύπων των διαφημίσεων» έγραψε η Έριν Έγκαν, αντιπρόεδρος επί θεμάτων της αμερικανικής δημόσιας πολιτικής και διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικής ζωής στο Facebook, σε ένα δημοσίευμα σε ιστολόγιο.
Το Facebook δέχτηκε κριτική στα τέλη του περασμένου μήνα όταν μια έκθεση της ProPublica ανακάλυψε ότι η επιλογή «φυλετικής καταγωγής» μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν διακρίσεις εις βάρος των χρηστών για διαφημίσεις στον τομέα της στέγασης, κάτι που απαγορεύεται από το νόμο περί ίσων δικαιωμάτων στη στέγαση (Fair Housing).
Το Facebook δεν ζητά πραγματικά από τους χρήστες να προσδιορίσουν την φυλετική τους καταγωγή. Αντ’ αυτού, το Facebook «μαντεύει» την φυλετική καταγωγή ενός χρήστη με βάση το περιεχόμενο που του αρέσει και γενικά τη δραστηριότητά του στην πλατφόρμα.

Αυτό το εργαλείο είναι ένα μέρος της γοητείας του Facebook στους διαφημιστές. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το κοινωνικό δίκτυο προσφέρει πρόσβαση σε 1,79 δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, αλλά παρέχει επίσης προηγμένες επιλογές στόχευσης ώστε οι διαφημιστές να μπορούν να απευθυνθούν στους πιο κατάλληλους χρήστες.
Αρκετά μέλη του Κογκρέσου υπέγραψαν μια επιστολή την περασμένη εβδομάδα κατηγορώντας το Facebook ότι διαπράττει «συνέργεια στην προώθηση περιοριστικών πρακτικών σχετικά με τη στέγαση». Οι χρήστες του Facebook μήνυσαν επίσης την εταιρεία για παραβίαση του νόμου περί ίσων δικαιωμάτων στη στέγαση.
Η Έγκαν ανέφερε στο δημοσίευμά της ότι το Facebook έχει συναντηθεί με μερικά από αυτά τα μέλη του Κογκρέσου, καθώς και με μαύρους και ισπανόφωνους Γερουσιαστές «για την καταπολέμηση των παράνομων διακρίσεων».

Το θέμα της διαφήμισης έρχεται σε μια στιγμή που ορισμένοι χρήστες του Facebook ήδη αισθάνονται άβολα σχετικά με το γεγονός ότι συγκεκριμένα είδη περιεχομένου μπορεί να μην εμφανίζονται στις ειδήσεις τους.
Μετά τις προεδρικές εκλογές αυτή την εβδομάδα, υπήρξαν εκ νέου παράπονα ότι το Facebook εφαρμόζει στους χρήστες του «φίλτρα» που εξαλείφουν οποιαδήποτε είδηση ​​δεν αρέσει ή με την οποία οι χρήστες δε συμφωνούν.