Το FinAI μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία

Το FinAI μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία
Το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Αποστολή Θεσσαλονίκη

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση του εγχώριου επιχειρηματικού ιστού, τέθηκαν επίθεση τάπητος στο πάνελ «FinAI: Challenges and Opportunities within the major driver of the economy’s digital transformation» στο πλαίσιο της Beyond.

Όπως τόνισε ο Κώστας Καλογεράκης, Group Business Development Manager της PRINTEC, έχουν ήδη μπει οι βάσεις για γρήγορες, εύκολες και ασφαλείς ψηφιακές συναλλαγές με την τεχνητή νοημοσύνη να λειτουργεί ως “turbo charger”. «Η τεχνολογία οδηγεί σε ταχύτερη εύρεση της πληροφορίας και σε καλύτερη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Σταδιακά θα αλλάξει ο τρόπος που δουλεύουν οι εργαζόμενοι και θα περάσουμε σε μια νέα εποχή. Το ερώτημα σήμερα είναι πώς δημιουργείς κώδικα και περιεχόμενο και πώς το αναζητάς. Το 50% αυτής της διαδικασίας γίνεται πλέον μέσω της τεχνητής νοημοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις παγκοσμίως, μίλησε για την επιτακτική ανάγκη virtual assistance σε φυσικά και ψηφιακά κανάλια, καθώς επίσης και για τη σημασία επενδύσεων σε fraud monitoring. «H τεχνητή νοησμοσύνη είναι σε θέση να καλύψει πολλά κανάλια μέσα από μια πλατφόρμα. Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να σκεφτούν πώς θα αξιοποιήσουν προς όφελος τους αυτά τα νέα εργαλεία. Ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών των εταιρειών είναι ακόμα στο χαρτί και όχι ψηφιακά, όπως νομίζουμε. Αν δεν έχεις εκπαιδεύσει κατάλληλα τους ανθρώπους και δεν έχεις ορίσει τις σωστές διαδικασίες, η τεχνολογία από μόνη της δεν βοηθά. Η πρόκληση έγκειται στο πώς θα στρέψουμε το εργατικό δυναμικό να μάθει να αξιοποιεί σωστά την τεχνολογία. Απαιτείται στόχος και στρατηγική».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Satori Analytics, πρόσθεσε πως η ανάπτυξη και η χρήση εργαλείων που βασίζονται στο ΑΙ θα γίνεται καθημερινά σε επίπεδο επιχείρησης και πως η επένδυση σε αυτά θα δώσει προστιθέμενη αξία σε εταιρείες και οργανισμούς.«Είμαστε σε μια πειραματική φάση και έναν δημιουργικό “οργασμό”, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε το κομμάτι της ασφάλειας. Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η διαχείριση ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών και σίγουρα κάποια επαγγέλματα θα χαθούν, όμως οι επιχειρήσεις θα γίνουν πιο παραγωγικές»

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Αντώνης Σταματόπουλος, Commercial Director στην InfoQuest Technologies, ο οποίος υπογράμμισε πως οι ψηφιακές συναλλαγές έχουν περισσότερες προκλήσεις παρά ευκαιρίες, δεδομένου ότι ο τραπεζικός κόσμος αποτελεί το 60% των επιθέσεων που γίνονται από hackers.

«Μέλημα μας είναι να θωρακίσουμε τον χρήστη παρακολουθώντας τη συμπεριφορά του, αλλά και τον φορέα, βάζοντας παράλληλα κανόνες στο περιβάλλον. Σε εκατομμύρια συναλλαγές που διεξάγονται καθημερινά δεν μπορεί να μπει το ανθρώπινο χέρι για να ελέγξει την ορθότητα τους και εδώ είναι που επιστρατεύεται η τεχνητή νοημοσύνη. Το μοντέλο του «try and error» είναι επώδυνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέλοντας να τονίσει τον κομβικό ρόλο που παίζει η τεχνολογία στην εξέλιξη των οικονομιών, ο κ. Σταματόπουλος κατέληξε στο συμπέρασμα πως κινδυνεύουμε λιγότερο από την τεχνητή νοημοσύνη από ότι κινδυνεύουμε από την ανθρώπινη βλακεία. «Η εκπαίδευση δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρίσκουμε τρόπους να προσαρμοζόμαστε στο νέο περιβάλλον από τα πρώτα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας» δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: