Το Fortnite κλείνει στην Κίνα

Το Fortnite κλείνει στην Κίνα
Fortnite logo displayed on a laptop screen and a gamepad are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on August 5, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Πρόκειται για το τελευταίο βιντεοπαιχνίδι ξένης εταιρείας που αντιμετωπίζει τις ρυθμιστικές αρχές - και παραδίδεται

της Yvonne Lau

Το Fortnite, το εξαιρετικά δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι τύπου Battle Royale, κλείνει στην Κίνα.

Η Epic Games, η εταιρεία που κυκλοφορεί το Fortnite, διέκοψε όλες τις εγγραφές νέων χρηστών τη Δευτέρα, ενώ ο server του παιχνιδιού θα κλείσει εντελώς στις 12 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Η Epic, που εδρεύει στο Maryland, δεν διευκρίνισε τον λόγο για το κλείσιμο, αλλά ευχαρίστησε «όλους τους παίκτες του Fortnite China που επιβιβάστηκαν στο Battle Bus και συμμετείχαν στη δοκιμαστική διαδρομή μαζί μας!».

Οι λόγοι για το κλείσιμο του Fortnite είναι πιθανότατα και πρόσφατοι και μακροχρόνιοι.

Το Πεκίνο έχει καταπολεμήσει τους τελευταίους μήνες το gaming και το «εξαιρετικά δύσκολο κλίμα για τα στούντιο παιχνιδιών στην Κίνα αυτή τη στιγμή» είναι ο πιθανότερος λόγος για το κλείσιμο του Fortnite στη χώρα, λέει ο Serkan Toto, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Kantan Games.

Ο Toto προσθέτει ότι έχουν περάσει 103 ημέρες από την επίσημη έγκριση οποιουδήποτε νέου παιχνιδιού. «Δεδομένων των πρόσφατων σημάτων από την [κινεζική] κυβέρνηση, η ‘ξηρασία’ μπορεί να συνεχιστεί», είπε.

Το τρέχον αρνητικό κλίμα για τα στούντιο παιχνιδιών, ειδικά για τα ξένα, έχει επιδεινώσει μια ήδη προβληματική κατάσταση για το Fortnite. Το “Fortress Night” – όπως είναι γνωστό το Fortnite στην Κίνα – εισήχθη αρχικά στην κινεζική αγορά το 2018, αλλά η ρυθμιστική έγκριση για πλήρη κυκλοφορία στη χώρα δεν δόθηκε ποτέ.

Η έλλειψη επίσημης άδειας για πλήρη λειτουργία του Fortnite σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν μπορούσε να κερδίζει χρήματα μέσω λειτουργιών όπως οι αγορές εντός εφαρμογής. Η έλλειψη εσόδων πιθανότατα ανάγκασε την Epic και τον κινέζο εταίρο της Tencent να κλείσουν το παιχνίδι όταν ήρθαν αντιμέτωπες με τους περιορισμούς των βιντεοπαιχνιδιών από την κυβέρνηση, λέει ο Daniel Ahmad, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία έρευνας βιντεοπαιχνιδιών Niko Partners.

Νωρίτερα φέτος, μια κινεζική κρατική εφημερίδα αποδοκίμασε τα διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια χαρακτηρίζοντάς τα «πνευματικό όπιο». Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Αύγουστο, το Πεκίνο εφάρμοσε περιορισμούς στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών, όταν η Εθνική Υπηρεσία Τύπου και Εκδόσεων της Κίνας (NPPA) περιόρισε τον χρόνο που μπορούν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια τα παιδιά σε όχι περισσότερο από τρεις ώρες την εβδομάδα.

Οι εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών θα πρέπει «να αναγνωρίσουν πλήρως τη σημασία και την επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια… που έχει επηρεάσει τις σπουδές των παιδιών και την κανονική ζωή», ανέφερε η NPPA σε δήλωση.