Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά έρευνα για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από τη Google

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά έρευνα για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από τη Google
epa06983039 (FILE) - A close-up image showing the Chrome Bowser app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 30 August 2018). Google launched its rival browser Chrome ten years ago on 02 September 2018. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά με αλλαγές στο Google Chrome.

του David Meyer

Η Google έχει τη συνήθεια να προσελκύει τον ρυθμιστικό έλεγχο τόσο σε θέματα ιδιωτικότητας όσο και σε θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Αυτή τη φορά, πέτυχε να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα…

Την Παρασκευή, η αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε μια επίσημη έρευνα για τη Google σχετικά με τις αλλαγές υποτίθεται υπέρ της ιδιωτικότητας που η εταιρεία εισάγει στο δημοφιλέστατο πρόγραμμα περιήγησης Chrome. Η κυβερνητική υπηρεσία δήλωσε ότι θα επανεξετάσει εάν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Όπως και η Apple, η Google ανταποκρίνεται στις ανησυχίες περί προστασίας του απορρήτου των χρηστών καθιστώντας πιο δύσκολο για τις εταιρείες να παρακολουθούν τους χρήστες στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, το νέο πρότζεκτ Privacy Sandbox της Google θα απενεργοποιήσει σταδιακά τα cookies παρακολούθησης τρίτων στο Chrome και τη μηχανή περιήγησης Chromium – που είναι το θεμέλιο για ανταγωνιστικά προγράμματα περιήγησης, όπως το Microsoft Edge – παρέχοντας ταυτόχρονα στους διαφημιζόμενους άλλους τρόπους στόχευσης χρηστών με εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) είχε ήδη ξεκινήσει να εξετάζει τις αλλαγές, μαζί με τη Google και τη βρετανική ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων – το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) – πριν ανακοινώσει την έναρξη της επίσημης έρευνας. «Όπως διαπιστώθηκε από την πρόσφατη μελέτη αγοράς της CMA, οι προτάσεις της Google για το Privacy Sandbox θα έχουν δυνητικά πολύ σημαντικό αντίκτυπο σε εκδότες όπως εφημερίδες και στην αγορά ψηφιακών διαφημίσεων», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της CMA, Andrea Coscelli.

«Υπάρχουν όμως και ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα που πρέπει να λάβουμε υπόψη, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το ICO καθώς προχωράμε σε αυτήν την έρευνα, ενώ ταυτόχρονα επικοινωνούμε απευθείας με τη Google και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά σχετικά με τις ανησυχίες μας», δήλωσε ο Coscelli.

Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε έναν …σωρό από άλλες πρωτοβουλίες αναφορικά με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία που σχετίζονται με τον κλάδο της τεχνολογίας. Στη Google έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρ. Ένωσης για μια σειρά παραβιάσεων σχετικά με την αναζήτηση, τη διαφήμιση και το Android. Η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Ιταλίας ερευνά τις φερόμενες καταχρήσεις της εταιρείας στις προβολές διαφημίσεων. Στις ΗΠΑ, οι εκδότες στο διαδίκτυο κάνουν αγωγή στη Google για περιορισμό του διαφημιστικού ανταγωνισμού, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης και γενικοί εισαγγελείς στρέφονται εναντίον της για φερόμενες καταχρηστικές συμβάσεις.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και κάποιες πολιτείες ζητούν επίσης να διαχωριστεί το Facebook εξαιτίας μιας «μακρόχρονης συμπεριφοράς που παραβιάζει τον ανταγωνισμό».

Πηγή: fortune.com