Το iPhone 6S δεν θα είναι η πιο σημαντική ανακοίνωση της Apple

Το iPhone 6S δεν θα είναι η πιο σημαντική ανακοίνωση της Apple
Apple CEO Tim Cook holds an iPad during a presentation at Apple headquarters in Cupertino, California October 16, 2014. REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS) - RTR4AGWE Photo:

Η μέρα για τα νέα προϊόντα της Apple έφτασε και οι φήμες για το γιγαντιαίο iPad κυριαρχούν.

του Ντέιβιντ Γκόλμαν

Απόψε, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ αναμένεται να αποκαλύψει ένα νέο μοντέλο smartphone, και η επιτυχία φαντάζει εγγυημένη. Όμως, αυτή ίσως να μην είναι η πιο σημαντική ανακοίνωση για την εταιρεία.

Πολύ πιο σημαντική είδηση για την Apple μπορεί να είναι η έκδοση του γιγαντιαίου iPad, που φημολογείται εδώ και πολύ καιρό.

Οι πωλήσεις iPad έχουν μειωθεί εδώ και έξι συναπτά τρίμηνα. Η γενική καθοδική τάση για τα iPad – και τις ταμπλέτες γενικότερα – λαμβάνει χώρα καθώς οι οθόνες των έξυπνων τηλεφώνων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Δημοσίως, τουλάχιστον, η Apple δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ για το iPad.

Ο Κουκ σημειώνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν ότι θέλουν να αγοράσουν ένα iPad και δεν το έχουν κάνει ακόμα είναι μεγάλος.

Και το μεγάλου μεγέθους iPhone 6 Plus πηγαίνει καλά από πλευράς πωλήσεων. Δηλαδή, ένας λόγος που οι πωλήσεις του iPad μειώνονται είναι η ύπαρξη μιας άλλης συσκευής της ίδιας της Apple.

Όμως, αυτή η εξέλιξη καθιστά την Apple ακόμα περισσότερο εξαρτώμενη από το smartphone της. Το νέο iPhone πλέον καταλαμβάνει τα δύο-τρίτα των συνολικών πωλήσεων της Apple, ενώ έναν χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις πάνω από 50 τοις εκατό.

Κάπου εδώ, λοιπόν, μπαίνει στην κουβέντα το «iPad Pro» (ή iPad Air Plus, ή όπως αλλιώς ονομαστεί). Θα είναι μια συσκευή μεταξύ του iPad και του Mac, η οποία δεν θα μπορεί να «χάνει πόντους» λόγω της ύπαρξης του iPhone και θα παρουσιάζει ενδιαφέρον για μια συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών που η Apple έχει βάλει στο στόχαστρο τώρα τελευταία.

Μόνο 29 τοις εκατό των εταιρειών διαθέτουν έστω και ένα Mac στα γραφεία τους, σύμφωνα με το δίκτυο IT επαγγελματιών Spiceworks. Αντίθετα, τα iPad και βεβαίως τα iPhone έχουν μια πολύ εντονότερη παρουσία, αλλά δεν χρησιμοποιούνται στην ίδια τακτική και οργανωμένη βάση που χρησιμοποιείται π.χ. ένας υπολογιστής με Windows. Η ελπίδα της Apple είναι οι υπολογιστές της να κάνουν δυναμική είσοδο στον εταιρικό κόσμο.

Σύμφωνα με τις φήμες, το νέο μεγάλο iPad θα έχει οθόνη 13 ιντσών. Αν χρησιμοποιείται μαζί με στυλό, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πανίσχυρο εργαλείο για επαγγελματίες των επιχειρήσεων και, γενικότερα, για όσους αναζητούν μια μεγάλη οθόνη αλλά δεν θέλουν την ισχύ ενός πλήρους PC.

Τι άλλο περιμένουμε να δούμε; Βελτιώσεις στα Mac και στην Apple TV, καθώς και στο λειτουργικό σύστημα του Apple Watch που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις πωλήσεις του ενόψει του χειμώνα.