Το Ηράκλειο μπαίνει στη λίστα των smart cities

Το Ηράκλειο μπαίνει στη λίστα των smart cities

Με δύο ηλεκτροκίνητα Mini Bus ενισχύεται ο Δήμος της πόλης.

Με δύο ηλεκτροκίνητα Mini Bus ενισχύεται ο Δήμος Ηρακλείου στην προσπάθεια του για δύο διαδρομές με μικρά λεωφορεία στο κέντρο της πόλης.

Τα ηλεκτροκίνητα Mini Bus που θα ενισχύσουν τον Δήμο αφορούν στην υλοποίηση του έργου «Κοινές Δράσεις για τη Δημιουργία Πράσινων – Περιβαλλοντικά Φιλικών Διαδρομών μέσα σε Τουριστικές Περιοχές» ECORouTs στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Πρόκειται για ένα έργο με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 24 μήνες, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί κατά 85% από κοινοτικούς πόρους και 15% εθνικούς, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν ως επικεφαλής εταίρος ο Δήμος Ηρακλείου, και συνεργάζονται ο Δήμος Χανίων και από την Κύπρο οι Δήμοι Πάφου και Αραδίππου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του «ECORouTs» είναι 1.616.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου για την υλοποίηση των δράσεων που θα αναλάβει ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου ανέρχεται στα 813,530 ευρώ.

Ο γενικότερος σκοπός του έργου «ECORouTs» είναι η ελάττωση των εκπομπών CO2 και άλλων αερίων επιβλαβών, τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα στόχος είναι η υιοθέτηση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που θα βελτιώνουν τη διαχείριση των μεταφορών και θα εισάγουν μέτρα και πολιτικές που θα στηρίζουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές.

Κύριες δράσεις του έργου, μεταξύ άλλων είναι, η προμήθεια δύο ηλεκτροκίνητων λεωφορείων μικρού μεγέθους, η επάνδρωση και η πιλοτική λειτουργία τους, η δημιουργία διαδικτυακής εφαρμογής που θα επιτρέπει τη λήψη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για αφίξεις, αναχωρήσεις, στάσεις και διαδρομή λεωφορείων, η εφαρμογή συστήματος τηλεματικής για ηλεκτρονικές πινακίδες με στόχο την καλύτερη ενημέρωση του επιβατικού κοινού.

«Το έργο αυτό έρχεται να συμπληρώσει τη σημαντική προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου να δημιουργήσει δύο διαδρομές για μικρά λεωφορεία που επανασχεδιάστηκαν για να καλύπτουν τις ανάγκες του επιβατικού κοινού εντός των τειχών της πόλης του Ηρακλείου σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ» τονίζει ο Δήμος. Παράλληλα, επισημαίνει πως πρόκειται για μία υποδομή που θα καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης των Ηρακλειωτών αλλά και των επισκεπτών της πόλης χωρίς επιβάρυνση στην κυκλοφορία ενώ παράλληλα θα αναδεικνύει και θα ενισχύει το ιστορικό – εμπορικό κέντρο. Στόχος είναι η μεταφορά του επιβατικού κοινού κατευθείαν στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου από τη συντομότερη διαδρομή.

Διαβάστε ακόμα: Hack.athon Smartcities: Πώς η Αθήνα μπορεί να γίνει μια «έξυπνη» πόλη