Η εμμονή του ISIS στα χρυσά νομίσματα

Η εμμονή του ISIS στα χρυσά νομίσματα

Το Ισλαμικό Κράτος στοχεύει στην παγκόσμια κυριαρχία – και στην επιστροφή των  χρυσών νομισμάτων.

Όταν η τρομοκρατική οργάνωση ISIS κατέλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ πέρσι, έκλεψε περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Μοσούλης. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονταν τεράστιες ποσότητες χρυσού. Το Ισλαμικό Κράτος πιστεύει πως το σημερινό σύστημα παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο βασίζεται στη χρήση χαρτονομισμάτων, είναι μια καταστροφή.

Μάλιστα, σε βίντεο που ανήρτησε η τρομοκρατική οργάνωση στο Διαδίκτυο εξηγεί πως λειτουργεί αυτό το σύστημα και γιατί πρέπει να επιστρέψουμε στη χρήση χρυσών νομισμάτων. Όπως εξηγείται στο βίντεο, τα χαρτονομίσματα όπως το αμερικανικό δολάριο αποτελούν «άνευ αξίας κομμάτια χαρτιού» και μόνο ο χρυσός μπορεί να λειτουργήσει ως νόμισμα.

Δείτε το βίντεο:

Αν ανατρέξει κανείς στα μεσαιωνικά χρόνια, θα διαπιστώσει πως στην ισλαμική αυτοκρατορία που εκτεινόταν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική χρησιμοποιούνταν ο χρυσός και το ασήμι ως μέσα συναλλαγών, ενώ στην Ευρώπη «είχε ήδη αρχίσει η περίοδος της σκοτεινής ανόδου των τραπεζογραμματίων, η οποία μεταλλάχθηκε σε ένα δόλιο .. . χρηματοπιστωτικό σύστημα ενορχηστρωμένης υποδούλωσης από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ», όπως εξηγεί το βίντεο.

Οι ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS έχουν εντοπιστεί από τις αμερικανικές αρχές και από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και έτσι είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από τη χρήση του νόμιμου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο χρυσός, όμως, τους δίνει την δυνατότητα να αγοράσουν όπλα επειδή τα μέταλλα δεν παρακολουθούνται, όπως τα μετρητά και τα ηλεκτρονικά εμβάσματα.

Ο χρυσός, όμως, έχει και κάποια μειονεκτήματα. Καταρχάς, είναι εξαιρετικά βαρύς. Σκεφτείτε τι χρειάζεται για να μεταφερθεί χρυσός αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Επίσης, ο χρυσός δεν είναι το κατάλληλο μέσο για άμεσες και γρήγορες συναλλαγές.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τα σχέδια των μελών του ISIS για επιστροφή των συναλλαγών στο ν7ο αιώνα ως απλές φαντασιώσεις. Πρόκειται επί της ουσίας για μία προσπάθεια του ISIS να εμφανιστεί σαν κάτι που δεν είναι: μία παγκόσμια οικονομική δύναμη.

Παράλληλα, σημειώνουν και την υποκρισία του εγχειρήματος και του επιχειρήματος τους, καθώς το ISIS δέχεται δολάρια για την πώληση του πετρελαίου και την αγορά όπλων.