Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου βρίσκεται σε μια πόλη που αναδεικνύεται σε γαστριμαργικό παράδεισο

Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου βρίσκεται σε μια πόλη που αναδεικνύεται σε γαστριμαργικό παράδεισο
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με την ετήσια λίστα World's 50 Best.

Το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο είναι το Central, στη Λίμα. Το δυναμικό εστιατόριο με μενού γευσιγνωσίας του σεφ Virgilio Martinez διαθέτει υλικά από το πολύ ποικιλόμορφο τοπίο του Περού -από πατάτες που προέρχονται από τα υψώματα των Άνδεων μέχρι αχινούς από τον ωκεανό- και σημειώνει το γεωγραφικό πλάτος κάθε πιάτου.

Η ανακήρυξη από το World’s 50 Best, έναν ανεξάρτητο οργανισμό, μετακίνησε το επίκεντρο του κόσμου της εστίασης μακριά από την Κοπεγχάγη, η οποία είχε πάρει την πρώτη θέση τα τελευταία δύο χρόνια: Το 2022 με το Geranium, ένα φιλόδοξο σκανδιναβικό εστιατόριο, και την προηγούμενη χρονιά με το ανανεωμένο Noma, το οποίο είχε κερδίσει την 1η θέση της κατάταξης πέντε φορές στο παρελθόν.

Το Νο. 2 εστιατόριο είναι το Disfrutar στη Βαρκελώνη, το οποίο διευθύνεται από τους σεφ Oriol Castro, Mateu Casañas και Eduard Xatruch, οι οποίοι είναι όλοι «απόφοιτοι» του περίφημου El Bulli, το οποίο διαθέτει πιάτα που προκαλούν το μυαλό, όπως ένα «σάντουιτς» με γκασπάτσο.

Ήταν μια πολύ καλή βραδιά για τη Λίμα: η πρωτεύουσα του Περού είχε τέσσερις θέσεις στη λίστα των 50 κορυφαίων, εκ των οποίων δύο στην πρώτη 10άδα. Το Maido βρέθηκε στο Νο. 6, το Kjolle στο Νο. 28 και το Mayta στο Νο. 47. Ομοίως, η Ισπανία μπορεί να πανηγυρίζει: Μαζί με το Disfrutar, είχε έξι επιπλέον θέσεις στο τοπ 50.

Ένας άλλος μεγάλος νικητής στη φετινή λίστα είναι το Ντουμπάι. Για πρώτη φορά, δύο εστιατόρια από την πόλη έφτασαν στην πρώτη 50άδα: το Trèsind Studio, η μοντέρνα πρόταση ινδικής κουζίνας, βρέθηκε στο Νο. 11. Το Orfali Bros. Bistro, το καινοτόμο εστιατόριο από τα αδέρφια από τη Συρία ήταν στο Νο. 46. Νωρίτερα φέτος, το Orfali ανακηρύχθηκε κορυφαίο εστιατόριο στα περιφερειακά βραβεία World’s 50 Best Middle East and North Africa. «Το 50 Best έχει βάλει το Ντουμπάι στον γαστρονομικό χάρτη. Ήταν ήδη εκεί, αλλά χρειαζόταν κάποιος να το αναδείξει», λέει ο Mohamed Orfali. «Φέρνει όλα τα είδη των ανθρώπων στο Ντουμπάι και αλλάζει την οπτική τους ότι το Ντουμπάι είναι μόνο για ψώνια, ξενοδοχεία και παραλίες. Δεν υπάρχει μόνο καλό φαγητό, αλλά και νόστιμο».

Όλη η προσοχή στα εστιατόρια του Ντουμπάι έχει αποδώσει καρπούς: Οι δαπάνες των πλουσίων για καλό φαγητό στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά 74% φέτος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Julius Baer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα βραβεία ανακοινώθηκαν σε ζωντανή εκδήλωση στη Βαλένθια∙ πέρυσι είχαν ανακοινωθεί στο Λονδίνο. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με το Visit Valencia για να φέρουμε τα βραβεία σε μια από τις πιο προοδευτικές πόλεις της Ισπανίας», δήλωσε ο William Drew, διευθυντής περιεχομένου του World’s 50 Best, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της συνεργασίας.

Οι προηγούμενοι νικητές που βρέθηκαν στο Νο. 1 δεν έχουν πλέον δικαίωμα να κερδίσουν, μια απόφαση που έλαβε το World’s 50 Best το 2019 για να φέρει ποικιλομορφία στα ονόματα στην κορυφή της λίστας. Τώρα, μέρη όπως η Osteria Francescana στη Μόντενα, το Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης και το Noma, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα κλείσει στο τέλος του επόμενου έτους, ανήκουν σε μια κατηγορία επίτιμων νικητών.

Η Κοπεγχάγη δεν έχασε απλώς την πρώτη θέση στην κατάταξη των εστιατορίων της. Έχει πλέον μόνο μία θέση στην πρώτη 50άδα, το Alchemist, στο Νο. 5, το οποίο κέρδισε επίσης το βραβείο Gin Mare Art of Hospitality. Η νέα λίστα σηματοδοτεί το αργό ξεθώριασμα της εποχής της σκανδιναβικής κουζίνας που κυριαρχεί στον κόσμο του φαγητού την τελευταία δεκαετία, καθώς και μια ισχυρή εισροή θετικής ενέργειας από τη Νότια Αμερική και το Μεξικό.

Ήταν μια ως επί το πλείστον καλή χρονιά για την πρώην κυρίαρχη πόλη, το Παρίσι. Δύο υψηλές θέσεις στην κατάταξη έπεσαν απότομα: Το Le Clarence έπεσε σχεδόν 40 θέσεις, από το Νο. 28 στο 67. Και το φημισμένο Arpège, το οποίο είχε σταθερή παρουσία στο πρώτο μισό της λίστας, έπεσε στο Νο. 62 από το Νο. 31. Πάντως, το Table by Bruno Verjus το ιδιότυπο εστιατόριο ενός πρώην blogger, έλαβε το Highest New Entry Award, στο Νο. 10.

Για τις ΗΠΑ η αιτία για να γιορτάσουν ήταν το Atomix, το εξαιρετικό κορεατικό εστιατόριο με μενού γευσιγνωσίας που ανέβηκε στο Νο. 8 από το Νο. 33.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο τα νέα ήταν καλά: υπάρχουν πλέον τρία εστιατόρια στην πρώτη 50άδα, ένα περισσότερο από πέρυσι. Μαζί με τα Ikoyi (Νο. 35) και Clove Club (Νο. 38), το αντισυμβατικό μεξικάνικο εστιατόριο Kol εκτοξεύτηκε κατακόρυφα, από το Νο. 73 στο Νο. 23.

Οι φετινές λίστες καταρτίστηκαν από τις ψήφους 1.080 ειδικών του κλάδου της εστίασης, συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων, σεφ και ιδιοκτητών εστιατορίων και «πολυταξιδεμένων καλοφαγάδων». Αντιπροσωπεύουν 27 περιοχές σε όλο τον κόσμο – κάθε περιοχή έχει 40 ψηφοφόρους, οι οποίοι μπορούν να δώσουν έως και επτά ψήφους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η εταιρεία William Reed Business Media με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο καταρτίζει τη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Γιορτάζει την 21η χρονιά της, αφού ξεκίνησε από το περιοδικό Restaurant το 2002.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθούν τα εστιατόρια που κέρδισαν. Οι περσινές κατατάξεις παρατίθενται σε παρένθεση και τα εστιατόρια που μπήκαν για πρώτη φορά στην πρώτη 50άδα σημειώνονται με αστερίσκο.

  1. Central, Λίμα, Περού (2)
  2. Disfrutar, Βαρκελώνη, Ισπανία (3)
  3. Diverxo, Μαδρίτη, Ισπανία (4)
  4. Asador Etxebarri, Axpe, Ισπανία (6)
  5. Alchemist, Κοπεγχάγη, Δανία (18)
  6. Maido, Λίμα, Περού (11)
  7. Lido 84, Gardone Riviera, Ιταλία (8)
  8. Atomix, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (33)
  9. Quintonil, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό (9)
  10. Table by Bruno Verjus, Παρίσι, Γαλλία (77)
  11. Trèsind Studio , Ντουμπάι, ΗΑΕ (57)
  12. A Casa do Porco, Σάο Πάολο, Βραζιλία (7)
  13. Pujol, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό (5)
  14. Odette, Σιγκαπούρη (36)
  15. Le Du, Μπανγκόκ , Ταϊλάνδη (65)
  16. Reale, Castel di Sangro, Ιταλία (15)
  17. Gaggan Anand, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη (*)
  18. Steirereck, Βιέννη, Αυστρία (13)
  19. Don Julio, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή (14)
  20. Quique Dacosta, Denia, Ισπανία (42)
  21. Den, Τόκιο, Ιαπωνία (20)
  22. Elkano, Getaria, Ισπανία (16)
  23. Kol, Λονδίνο , Ηνωμένο Βασίλειο (73)
  24. Septime, Παρίσι, Γαλλία (22)
  25. Belcanto, Λισαβόνα, Ισπανία (46)
  26. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Ελβετία (40)
  27. Florilège, Τόκιο, Ιαπωνία (30)
  28. Kjolle, Λίμα, Περού (*)
  29. Boragó, Σαντιάγο, Χιλή (43)
  30. Frantzén, Στοκχόλμη, Σουηδία (25)
  31. Mugaritz, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία (21)
  32. Hiša Franko, Kobarid, Σλοβενία (34)
  33. El Chato, Μπογκοτά, Κολομβία (83)
  34. Uliassi, Senigallia, Ιταλία (12)
  35. Ikoyi, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο (49)
  36. Plénitude, Παρίσι, Γαλλία (*)
  37. Sézanne, Τόκιο, Ιαπωνία (82)
  38. Clove Club, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο (35)
  39. The Jane, Αμβέρσα, Βέλγιο (23)
  40. Restaurant Tim Raue, Βερολίνο, Γερμανία (26)
  41. Le Calandre, Rubano, Ιταλία (10)
  42. Piazza Duomo, Alba, Ιταλία (19)
  43. Leo, Μπογκοτά, Κολομβία (48)
  44. Le Bernardin, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (44)
  45. Nobelhart & Schmutzig, Βερολίνο, Γερμανία (17)
  46. Orfali Bros. Bistro, Ντουμπάι, ΗΑΕ (87)
  47. Mayta, Λίμα, Περού (11)
  48. La Grenouillère, La Madelaine-sous-Montreuil, Γαλλία (61)
  49. Rosetta, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό (60)
  50. The Chairman, Χονγκ Κονγκ (24)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: