Το καλοκαίρι οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από διευθύνσεις στο ίντερνετ

Το καλοκαίρι οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από διευθύνσεις στο ίντερνετ
Photo: Ingram Publishing

Η τιμή των ιντερνετικών διευθύνσεων είναι περίπου στα 11,25 δολάρια, όμως αναμένεται να ανέβουν πολύ σύντομα.

Η διαθεσιμότητα αμερικανικών διευθύνσεων IP στο ίντερνετ έχει σχεδόν υπερκαλυφθεί, αναφέρει ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Κι ο λόγος είναι ότι υπάρχει πλέον τεράστια έλλειψη αποθεμάτων.

Ενώ μερικές προνοητικές εταιρείες όπως η Microsoft και η Saleforce.com στοκάρουν ήδη διευθύνσεις, η αναμενόμενη μείωση του αριθμού τους θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την τιμή τους για τις αμερικανικές εταιρείες που επιθυμούν να εξαπλωθούν στο διαδίκτυο.

«Οι διευθύνσεις IP είναι σαν ένα ιντερνετικό τηλέφωνο. Οι αριθμητικοί κωδικοί διαφέρουν από τις γνωστές σε όλους διευθύνσεις που καταλήγουν σε .com ή .org. Βρίσκονται πίσω από κάθε διακίνηση δεδομένων στο δίκτυο – όταν ένα λαπτοπ προσπαθεί να ανοίξει μια ιστοσελίδα ή ένα κινητό να ανεβάσει φωτογραφίες στο Instagram.

Μια διεύθυνση κοστίζει περίπου 11,25 δολάρια, όμως η τιμή αυτή αναμένεται να ανέβει πολύ σύντομα. «Οι τιμές θα εκτοξευθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», είπε στην WSJ η πρόεδρος της εταιρείας πώλησης διευθύνσεων IPv4 Market Groupστο ίντερνετ, Σάντρα Μπράουν.

Όπως σημείωσε η Wall Street Journal, το Facebook πρόλαβε τις εξελίξεις της αναμένομενης έλλειψης και μετέφερε ήδη το 90% του δικτύου του από το παλαιό σύστημα IPv4 στο επόμενης γενιάς IPv6, το οποίο προσφέρει μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα διευθύνσεων.