Το κραχ του πετρελαίου δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το 2016

Το κραχ του πετρελαίου δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το 2016

Το επικών διαστάσεων κραχ στις τιμές του πετρελαίου ίσως τελειώσει το 2016. Όμως, προτού οι τιμές αρχίσουν να σκαρφαλώνουν, ίσως πέσουν κι άλλο.

 

Οι τελευταίοι 18 μήνες έχουν υπάρξει καταστροφικοί για το αργό πετρέλαιο, του οποίου οι τιμές γνώρισαν δραματική πτώση 68% λόγω μιας τεράστιας υπερβάλλουσας προσφοράς. Την Παρασκευή, οι τιμές έπεσαν σε νέο ιστορικό χαμηλό εφταετίας, κάτω από τα 34,50 δολάρια το βαρέλι.

Η κατάρρευση των τιμών έχει προκαλέσει χάος στον κλάδο, οδηγώντας σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αύξηση των πτωχεύσεων και πτώση των τιμών των μετοχών.

Πολλοί ειδικοί της Wall Street πιστεύουν ότι οι τιμές θα ανακάμψουν στα τέλη του 2016. Όμως, μπορεί να χρειάζεται να πέσουν περισσότερο, προτού αρχίσουν να ανηφορίζουν.

«Ο δρόμος μπροστά μας είναι μεγάλος. Το τρέχον πρόβλημα της υπερβάλλουσας προσφοράς έχει έρθει για να μείνει κοντά μας για λίγο ακόμα» λέει ο Μάικ Γουίτνερ, επικεφαλής έρευνας επί των πετρελαϊκών θεμάτων στη Societe Generale.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα αγγίξει τα 38 δολάρια το βαρέλι τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Πρόκειται για επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο στο οποίο βρέθηκαν οι τιμές το μεγαλύτερο μέρος του 2015.

Το πρόβλημα είναι ότι καθυστερεί η εκ νέου «εξισορρόπηση» της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Με άλλα λόγια, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου παραμένει πολύ πάνω από την παγκόσμια ζήτηση.

Ο κύριος παράγοντας που οδήγησε σε αυτό το πλεόνασμα προσφοράς ήταν η αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ. Όμως, ο OPEC υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει μεγεθύνει το πρόβλημα αντλώντας μαζικά πετρέλαιο. Πρόκειται για μια στρατηγική έτσι σχεδιασμένη ώστε να θέσει άλλους παραγωγούς εκτός αγοράς – μεταξύ των οποίων, και τους παραγωγούς στις ΗΠΑ.

Στην τελευταία συνάντησή των κρατών-μελών του, ο OPEC αρνήθηκε να μειώσει την παραγωγή, δείχνοντας με τον σαφέστερο τρόπο ότι δεν προτίθεται να διασώσει τις πετρελαϊκές αγορές.

Φυσικά, οι τιμές δεν μπορεί να πέφτουν για πάντα. Κάποια στιγμή μέσα στο 2016, λένε πολλοί παρατηρητές, οι τιμές θα ανακάμψουν. Η Societe General προβλέπει αύξηση της τιμής στα 51 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο του 2016, και στα 56 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο.

«Η αγορά θα δει φως στο τούνελ το δεύτερο μισό του ερχόμενου έτους» καταλήγει ο Γουίτνερ.