Το Κρεμλίνο κάνει εικασίες για τον θάνατο του Πριγκόζιν: Ίσως το δυστύχημα “να προκλήθηκε εσκεμμένα”

Το Κρεμλίνο κάνει εικασίες για τον θάνατο του Πριγκόζιν: Ίσως το δυστύχημα “να προκλήθηκε εσκεμμένα”
epa10820022 A flag with the image of Yevgeny Prigozhin and the emblem of the Wagner Group (PMC Wagner) is seen at an informal memorial held next to the former 'PMC Wagner Centre' in St. Petersburg, Russia, 25 August 2023. An investigation was launched into the crash of an aircraft in the Tver region in Russia on 23 August 2023, the Russian Federal Air Transport Agency said in a statement. Among the passengers was Wagner chief Yevgeny Prigozhin, the agency reported. EPA/ANATOLY MALTSEV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει ως «απόλυτο ψέμα» την υπόθεση ορισμένων δυτικών πολιτικών και σχολιαστών ότι ο Πούτιν διέταξε να σκοτωθεί ο Πριγκόζιν.

H επιτροπή που ερευνά τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους όπου επέβαινε ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, εξετάζει το ενδεχόμενο το αεροπορικό δυστύχημα «να προκλήθηκε εσκεμμένα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Τετάρτη.

Πρόκειται για την πρώτη ρητή αναγνώριση, από την πλευρά της Μόσχας, ότι ο Πριγκόζιν μπορεί να δολοφονήθηκε.

«Είναι προφανές ότι εξετάζονται διαφορετικές εκδοχές, περιλαμβανομένης της σκόπιμης ‘θηριωδίας’», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

«Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Το ιδιωτικό τζετ Embraer με το οποίο ο Πριγκόζιν ταξίδευε στην Αγία Πετρούπολη από τη Μόσχα συνετρίβη βόρεια της ρωσικής πρωτεύουσας, οδηγώντας στον θάνατο και τους δέκα επιβαίνοντες στις 23 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταξύ των νεκρών, περιλαμβάνονται δύο ακόμα κορυφαίες προσωπικότητες της Wagner, οι τέσσερις σωματοφύλακές του και τα τρία μέλη του πληρώματος.

Τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμα σαφή, ωστόσο, χωρικοί που βρίσκονταν κοντά στο σημείο ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι άκουσαν κρότο και στη συνέχεια είδαν το αεροσκάφος να πέφτει στο έδαφος.

Η συντριβή σημειώθηκε ακριβώς δύο μήνες αφότου ο Πριγκόζιν ανέλαβε τον έλεγχο της νότιας πόλης Ροστόφ στα τέλη Ιουνίου, στο πλαίσιο ανταρσίας που τάραξε τα θεμέλια της Ρωσίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία ενημέρωσε την αρχή ερευνών αεροπορικών δυστυχημάτων της Βραζιλίας ότι δεν θα διεξαγάγει την έρευνα για τη συντριβή του βραζιλιάνικης κατασκευής Embraer με βάση τους διεθνείς κανόνες “προς το παρόν”, όπως δήλωσε η υπηρεσία της Βραζιλίας στο Reuters.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πεσκόφ είπε: “Κατ΄αρχάς, η έρευνα είναι σε εξέλιξη, η Ερευνητική Επιτροπή εμπλέκεται σε αυτό”.

“Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καμία κουβέντα για οιαδήποτε διεθνή πτυχή”, είπε ο Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι “παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς” την κατάσταση στην Γκαμπόν, όπου υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι ανέτρεψαν την κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως “η Μόσχα έλαβε με ανησυχία αναφορές για απότομη επιδείνωση στην εσωτερική κατάσταση στη φιλική αφρικανική χώρα. Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης και ελπίζουμε για ταχεία σταθεροποίησή της”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: