Το κρίσιμο τηλεφώνημα του Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα

Το κρίσιμο τηλεφώνημα του Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα

Νέα παρέμβαση από τις ΗΠΑ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δεύτερη διαδοχική παρέμβαση σε ένα μόλις 24ωρο έκαναν οι ΗΠΑ για το θέμα της αξιολόγησης, καθώς ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λιου και Τσίπρας συζήτησαν τη σημασία για την Ελλάδα, το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εγκαίρως.

Παράλληλα, ο κ. Λιου -σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν- «προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχίσει την πρόοδο στο πεδίο της εφαρμογής ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε την ανάγκη ώστε η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της για να μπει η Ελλάδα σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας μέσω ελάφρυνσης του χρέους της».

Επίσης, ο κ. Λιου εξέφρασε «την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και την ελπίδα του για μία συμπαγή ευρωπαϊκή λύση ώστε να αποφευχθούν περισσότερες δυσκολίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Τέλος, οι δυο άνδρες συζήτησαν και το πώς το ΔΝΤ θα επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τη συνομιλία

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Λιου για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Λιου συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούν οι θεσμοί. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης, υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν αντέχει την ταυτόχρονη διαχείριση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων όπως το προσφυγικό και η οικονομική κρίση.