Το «Lipstick Effect» πλήττει την Κίνα

Το «Lipstick Effect» πλήττει την Κίνα

Οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης σπρώχνουν τις γυναίκες στα φτηνά καλλυντικά.

Όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται, ο γυναικείος πληθυσμός αρχίζει και αγοράζει φθηνά κραγιόν ή καλλυντικά άγνωστης μάρκας, για να νιώσει καλύτερα. Η τάση αυτή είναι γνωστή ως «το φαινόμενο του κραγιόν» και είναι ιστορικά καταγεγραμμένο.

Η πιο επείγουσα δουλειά προς το παρόν για την 32χρονη Φανγκ Ζινκί, είναι να υιοθετήσει έναν πιο οικονομικό τρόπο ζωής, διότι η δουλειά της στον χώρο τον ακινήτων, έχει μείνει στάσιμη. Μεγάλη θαυμάστρια της φίρμας Hermes, η Φανγκ συνήθιζε να αγοράζει μια νέα τσάντα κάθε δυο μήνες. Τώρα πια έχει κόψει την αγαπημένη της συνήθεια και για να αναπληρώσει το κενό έχει στραφεί στα φθηνά καλλυντικά, όπως τα κραγιόν, που μπορεί εύκολα να βρει κανείς σε οποιοδήποτε πολυκατάστημα.

Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγορών Euromonitor International, η αξία της λιανικής αγοράς καλλυντικών και προσωπικής φροντίδας στην Κίνα αυξήθηκε συνολικά από 184,1 δισ. γιουάν (30 δισ. δολάρια) το 2011, σε 202,1 δισ. γιουάν το 2012. Λόγω της οικονομίας!

Ο πρόεδρος της Estee Lauder, Λέοναρντ Λόντερ, επιβεβαιώνει την τάση. Οι πωλήσεις, λέει, των κραγιόν παρουσίασαν ασυνήθιστη αύξηση κατά τη διάρκεια της ύφεσης στις ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Όταν η οικονομία υποφέρει», λέει, «ο κόσμος είναι πιο πρόθυμος να ξοδέψει σε μικρές πολυτέλειες, όπως τα κραγιόν, από το να αγοράσει ακριβά επώνυμα προïόντα, όπως οι τσάντες».

Το φαινόμενο αποδεικνύεται και ιστορικά, σύμφωνα με την καθηγήτρια της κοινωνιολόγιας Τζουλιέτ Σόρ, που μετά από έρευνα έγραψε σε βιβλίο της το 1999, ότι οι αντιρυτιδικές κρέμες, οι σκιές των ματιών και οι πούδρες, τα κραγιόν και το make-up, είναι η «ελπίδα σε ένα μπουκάλι» για όσους – ειδικά τις γυναίκες – ψάχνουν «για οικονομική πολυτέλεια, την χαρά να αγοράζουν φθηνά σε ακριβά καταστήματα, απολαμβάνοντας την φαντασίωση της ομορφιάς και της σεξουαλικότητας». Με άλλα λόγια, γράφει η Σόρ, «τα καλλυντικά είναι η διαφυγή από μια κατά τα άλλα γκρίζα καθημερινότητα».

Κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης για την οικονομία της Κίνας

Τώρα φαίνεται ότι συμβαίνει το ίδιο και στην Κίνα. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε μεν κατά 7,8% το 2012, αλλά ήταν η πρώτη φορά που η αύξηση ήταν κάτω από το 8% τα τελευταία 13 χρόνια! Ο δείκτης αγοραστικής αξίας έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα μηνών, στις 49,2 μονάδες πέρυσι τον Αύγουστο, τη στιγμή που οποιοσδήποτε αριθμός κάτω από το 50 είναι ενδεικτικός συρρίκνωσης της οικονομίας. Αλλά όσο ο βιομηχανικός και ο κατασκευαστικός τομέας της Κίνας κατέγραφαν πτώση, τόσο τα καταναλωτικά αγαθά και οι γνωστές φίρμες της μόδας σημείωναν αύξηση. Ο Ομιλος της L’Oreal για παράδειγμα είδε το μερίδιο του στην τοπική αγορά να φθάνει το 11,2% το 2012 από 10,8% το 2011. Η Siseido Co. και ο όμιλος της Unilever επίσης κατέγραψαν αύξηση.

Έρευνα της εταιρείας συμβούλων A.T. Kearney έδειξε ότι η Κίνα ανέβηκε, από την έκτη θέση στην τρίτη, μέσα σε ένα χρόνο και προέβλεπε ότι ο ρυθμός αύξησης των λιανικών πωλήσεων θα διπλασιαστεί μέχρι τα τέλη του 2013, παρά την αύξηση του κόστους εργασίας και των ενοικίων. Ο γερμανικός όμιλος Metro AG άνοιξε 12 νέα καταστήματα στην Κίνα πέρσι, τώρα έχει συνολικά 64 και σχεδιάζει να φθάσει τα 100 μέχρι το 2015. Η WalMart άνοιξε 30 νέα καταστήματα το 2012, η Carrefour 18, τα σούπερ μάρκετ Tesco 13, η γαλλική αλυσίδα λιανικής Auchan SA 10.

Οι πωλήσεις φθηνών καλλυντικών δεν έχουν επηρεαστεί από την επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά ούτε και η «οικονομική» μόδα. Ο όμιλος Zara άνοιξε 31 νέα καταστήματα στην Κίνα το 2012 και ο συνολικός αριθμός τους αυτή τη στιγμή είναι 123, ενώ και ο όμιλος γρήγορης μόδας Uniqlo Co, με 71 νέα καταστήματα το 2012, πιστεύει ότι θα φθάσει τα 184 μέχρι τα τέλη του 2013. Αντίθετα οι φίρμες πολυτελείας, μετά από πολλά χρόνια ραγδαίας αύξησης των πωλήσεων, είδαν την ανάπτυξη τους να επιβραδύνεται και να πέφτει στο 7% το 2012 από 30% που ήταν ένα χρόνο πριν.