Το μεγάλο στοίχημα της Κίνας στη Λατινική Αμερική δεν πηγαίνει και τόσο καλά

Το μεγάλο στοίχημα της Κίνας στη Λατινική Αμερική δεν πηγαίνει και τόσο καλά
epa04604189 Argentinian President Cristina Fernandez de Kirchner speaks to chairman of the Standing Committee of China's National People's Congress, Zhang Dejiang during their meeting at the Great Hall of the People in Beijing, China, 05 February 2015. The Argentinian leader is on an official visit and is expected to meet with Chinese counterparts to boost bilateral ties. EPA/WU HONG / POOL

Η Κίνα διοχετεύει δισεκατομμύρια στη Λατινική Αμερική, αλλά πολλές επενδύσεις… πατώνουν.

Πέρυσι, η Κίνα τροφοδότησε τη Λατινική Αμερική με 65 δισεκατομμύρια δολάρια – το μεγαλύτερο στοίχημά της μέχρι τώρα. Πολλοί αντιλαμβάνονται την κίνηση ως ένα παιχνίδι ισχύος για να αντισταθμιστεί η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ίσως, το καλύτερο παράδειγμα των αυξανόμενων φιλοδοξιών – αλλά και των προβλημάτων – της Κίνας στην περιοχή είναι το σχέδιό της να κατασκευάσει μια σιδηροδρομική γραμμή 5.300 χιλιομέτρων που θα εκτείνεται από τα παράλια της Βραζιλίας στον Ατλαντικό μέχρι την ακτή του Περού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μιλάμε για μια τεράστια απόσταση!

Η κινεζική κυβέρνηση είναι συνηθισμένη στο να υλοποιεί το όραμά της γρήγορα εντός των συνόρων της. Όμως, η Λατινική Αμερική κινείται πολύ πιο αργά. Και το σιδηροδρομικό πρότζεκτ αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η διαχείριση των αυτόχθονων ομάδων αλλά και των περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Η Κίνα έχει προσπαθήσει κι έχει αποτύχει με τέτοια σχέδια ξανά. Το 2011, τα σχέδιά της για μια σιδηροδρομική γραμμή που θα συνέδεε τη μια ακτή της Κολομβίας στον Ειρηνικό με εκείνη στον Ατλαντικό ήταν «προχωρημένα». Πέντε χρόνια μετά, η γραμμή ούτε καν βρίσκεται υπό κατασκευή.

«Πολιτισμικά, είμαστε πολύ διαφορετικοί κι αυτό κάποιες φορές μπλοκάρει τα έργα» λέει ο Χουλιάν Σαλαμάνκα, εκτελεστικός διευθυντής του Κολομβιανο-Κινεζικού Επιμελητήριου Επενδύσεων και Εμπορίου.

Από το Μεξικό μέχρι τη Βραζιλία, κινεζικά πρότζεκτ – τόσο ιδιωτικά όσο και της κινεζικής κυβέρνησης – συναντούν καθυστερήσεις ή ακυρώνονται. Η διαφθορά, οι διαφορές στην κουλτούρα, και η γραφειοκρατία στη Λατινική Αμερική φαίνεται ότι αποτελούν πολύ σοβαρά εμπόδια για κάποια έργα.

Η Κίνα «κατάλαβε ότι κάποια απ’ αυτά τα έργα κατέληξαν σε κάποιους πολύ ασταθείς προορισμούς» επισήμανε πρόσφατα ο Αλεχάνδρο Βέρνερ, οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Και είναι πράγματι έτσι: ένα μεγάλο μέρος του ρευστού της Κίνας κατέληξε στη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα – χώρες που βρίσκονται σε βαθιά ύφεση και αντιμετωπίζουν το φάσμα της πολιτικής αστάθειας.

Η Βραζιλία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση από τη δεκαετία του ’30, ενώ η Βενεζουέλα είναι πλέον η χειρότερη οικονομία του πλανήτη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα εκτοξευθεί στο 720%.