Το μεγάλο στοίχημα της Microsoft

Το μεγάλο στοίχημα της Microsoft

Τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας σηματοδοτούν τον νέο τρόπο που έχει η εταιρεία να ορίζει το μέλλον.

Ήταν μια σουρεαλιστική σκηνή. Ένα μεγάλο δωμάτιο γεμάτο ρεπόρτερς που τριγυρνούσαν, γονάτιζαν, πηδούσαν, κουνούσαν τα χέρια τους σε ακαθόριστες κινήσεις, φώναζαν «reset balls!» και έπαιζαν τα δάχτυλά τους.

Στον ανυποψίαστο παρατηρητή θα έμοιαζε με ομαδική ψευδαίσθηση, αλλά ήταν απλώς άνθρωποι που δοκίμαζαν τα νέα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας της Microsoft, τα HoloLens. Η συσκευή πρόβαλλε μπροστά στα μάτια τους τρισδιάστατα αντικείμενα που έπεφταν από τον ουρανοί και εκείνοι έπρεπε να τα «πιάσουν», αντικείμενα που προβάλλονταν σαν «ένθεση» στον πραγματικό περίγυρο του δωματίου.

Η εταιρεία έφερε 100 από αυτά τα headset στο συνέδριο των developers των εφαρμογών της προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να δοκιμάσουν την εμπειρία του «ολογραφικού» προγράμματος και των εργαλείων του. Όμως, ακόμα περισσότερο, ήταν μια ευκαιρία για τη Microsoft να διαλαλήσει πως είναι πια εκείνη που οδηγεί τις εξελίξεις αντί απλώς να τις ακολουθεί.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το HoloLens θα είναι η βασική υπολογιστική πλατφόρμα στο μέλλον και θα έχει εφαρμοφή στα πάντα: από τον σχεδιασμό αντικειμένων μέχρι τα παιχνίδια και από την προβολή πληροφοριών (π.χ. βασικά μαστορέματα και επισκευές) μέχρι ιατρική εκπαίδευση (π.χ. εγχειρίσεις σε virtual ασθενείς). Αρχιτέκτονες θα μπορούν να περπατούν στο «τελειωμένο» κτίριο ενώ αυτό θα είναι απλώς στο στάδιο του σχεδιασμού. Ή μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό και «άχρηστο» όσο ένας εικονικός σκύλος.

Ακόμα και αν δεν γίνει ποτέ κανονικό καταναλωτικό προϊόν, το HoloLens θα έχει επιτελέσει τον σκοπό του καθώς το μέγεθος του σχεδιασμού, της καινοτομίας και της φρέσκιας σκέψης που το έκαναν πράξη είναι αυτό που κάνει ξανά τη Microsoft μια εταιρεία με φαντασία, σφρίγος και διάθεση να ρισκάρει. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέχεια.