Το μεγάλο στοίχημα της CFO της Alphabet

Το μεγάλο στοίχημα της CFO της Alphabet
Photo:
Πού ποντάρει ο τεχνολογικός γίγαντας για να συμβάλει στη μελλοντική του ανάπτυξη.

Η φετινή πτώση των μετοχών τεχνολογίας συνεχίζεται, καθώς η Google έχασε τον στόχο για τα κέρδη της. Ωστόσο, ο τεχνολογικός γίγαντας ποντάρει στο ευρύ εργατικό δυναμικό, την υβριδική εργασία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό για να συμβάλει στη μελλοντική του ανάπτυξη.

Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google και του YouTube, ανέφερε συνολικά έσοδα 69,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, αύξηση 6% από 65,12 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές ανέμεναν τα έσοδα σε 70,58 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Τα έσοδα από διαφημίσεις του YouTube μειώθηκαν. Η εταιρεία ανέφερε έσοδα 7,07 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο, σε σύγκριση με 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Όσον αφορά την Αναζήτηση Google, η οποία ανήκει στο τμήμα των υπηρεσιών Google, «είχαμε πράγματι μια μείωση των δαπανών από ορισμένους διαφημιστές σε ορισμένες περιοχές στις διαφημίσεις αναζήτησης», δήλωσε ο Philipp Schindler, SVP και επικεφαλής επιχειρήσεων της Google. «Για παράδειγμα, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, είδαμε μια απόσυρση στις υποκατηγορίες ασφάλισης, δανείου, υποθήκης και κρυπτογράφησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι λειτουργούμε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον».

Το τρίτο τρίμηνο αντανακλά την «υγιή θεμελιώδη ανάπτυξη στην αναζήτηση και τη δυναμική στο cloud, ενώ επηρεάζεται από το συνάλλαγμα», δήλωσε η Ruth Porat, CFO της Alphabet και της Google. Τα έσοδα από το Google Cloud ήταν 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο, αυξημένα κατά 38%, αλλά είχαν λειτουργική ζημία 699 εκατομμύρια δολάρια, είπε η Porat. Ωστόσο, τα έσοδα είναι περισσότερα από το Zacks Consensus Estimate για το τρίτο τρίμηνο του 2022 των 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Οι πελάτες παγκοσμίως υιοθετούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας για να μεταμορφώσουν ψηφιακά τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε η Porat. Υπάρχουν ευκαιρίες στον χώρο, καθώς «οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις βρίσκονται ακόμη στις πρώτες μέρες της υιοθέτησης του δημόσιου cloud», είπε.

Η εταιρεία βρισκόταν σε ένα ξεφάντωμα προσλήψεων το 3ο τρίμηνο, αλλά θα επιβραδυνθεί λίγο το επόμενο έτος. Η Alphabet πρόσθεσε 12.765 υπαλλήλους το τρίτο τρίμηνο, από τους οποίους περισσότεροι από 2.600 εντάχθηκαν στο Google Cloud ως μέρος της εξαγοράς της Mandiant από την εταιρεία, είπε ο Porat. «Το τέταρτο τρίμηνο, αναμένουμε ότι οι προσθήκες προσωπικού θα επιβραδυνθούν σε λιγότερο από το ήμισυ του αριθμού που προστέθηκε το τρίτο τρίμηνο», είπε. Ωστόσο, η εταιρεία θα συνεχίσει να προσλαμβάνει για «κρίσιμους ρόλους», με επίκεντρο τη μηχανική και το τεχνικό ταλέντο, είπε. Όσον αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, η εταιρεία θα κάνει μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές με τους διακομιστές ως τα μεγαλύτερα στοιχεία, είπε ο Porat.

Η Google μπορεί να προσπαθεί να παρηγορήσει τους επενδυτές, προωθώντας τις δυνατότητες των επενδύσεων σε A.I. δυνατότητες για το YouTube, την Αναζήτηση Google και το Google Cloud. Αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι ένα ασημένιο περίβλημα για τις επενδύσεις στην τεχνολογία. Σε μια ανάρτηση ιστολογίου την Τρίτη, ο Lei Qiu, διαχειριστής χαρτοφυλακίου μετοχών διασπαστικής καινοτομίας στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων AllianceBernstein, επεσήμανε τα ρομπότ, το cloud και το Internet of Things που οδηγούν σε ανάπτυξη πέρα ​​από τη φετινή κατάρρευση των μετοχών τεχνολογίας.

«Οι επενδυτές σε μετοχές τεχνολογίας έχουν πληγεί άσχημα», γράφει ο Qiu. Όπως και η τεχνολογία MSCI World Index σημείωσε πτώση σχεδόν 33% έως τις 30 Σεπτεμβρίου, γράφει. Ωστόσο, ο «μετασχηματισμός της υποδομής με δυνατότητα τεχνολογίας» έχει καταστεί απαραίτητος λόγω των αλλαγών στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα για το υβριδικό εργατικό δυναμικό, για παράδειγμα, απαιτεί μετατόπιση του φόρτου εργασίας στο cloud, χρησιμοποιώντας εργαλεία διαχείρισης δεδομένων, γράφει ο Qiu. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δαπανώνται περισσότερα σε υποδομές cloud για ευελιξία και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για την προστασία του εργασιακού περιβάλλοντος, γράφει. Επιπλέον, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται σε όλες τις βιομηχανίες για αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση κόστους. Και, «άνθρωποι και μηχανές επικοινωνούν επίσης με νέους τρόπους μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων», γράφει ο Qiu. Συμπεραίνει ότι η φετινή πτώση του τεχνολογικού τομέα δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους επενδυτές σε μετοχές.

Η Google ξοδεύει πολλά στο cloud. Τώρα, χρειάζονται απλώς επενδυτές για να ακολουθήσουν το ρεύμα.