To μήνυμα Fed για τα επιτόκια – Αύξηση 0,25%, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε έκρηξη

To μήνυμα Fed για τα επιτόκια – Αύξηση 0,25%, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε έκρηξη
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως γνωστόν, οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη υπόθεση: τον πληθωρισμό, που έχει εκτινάχθηκε, πρώτον, από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα οι οποίες προκλήθηκαν από την Covid, και, δεύτερον, από την ενεργειακή κρίση, η οποία εντείνεται από την κρίση στη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη σημερινή συνεδρίαση στην Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Fed), αναμένεται να ακολουθηθεί το μονοπάτι της σύσφιξης. Όπως, σχεδόν, έχει ανακοινωθεί, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, από 0%, στην πρώτη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2018.

Υπενθυμίζεται πως, στην πρόσφατη παρουσίασή του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος της Fed Tζέι Πάουελ είπε θα υποστηρίξει μια επιτοκιακή αύξηση 25 μ.β. στη συνεδρίαση του Μαρτίου, αλλά είναι ανοιχτός σε νέα αύξηση κατά 25 μ.β. σε μελλοντική συνεδρίαση, εάν ο πληθωρισμός εκπλήξει ανοδικά ή παραμείνει επίμονα υψηλός.

Οι κίνδυνοι

Σίγουρα, πολλοί θα ρωτήσουν γιατί μόλις 25 μονάδες βάσης – άλλωστε, την τελευταία φορά ο πληθωρισμός ήταν 7,9%, το επιτόκιο των Fed Funds ήταν 15%. Η απάντηση είναι ότι ποτέ στο παρελθόν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ δεν ήταν τόσο υπερχρηματοδοτημένο και οποιαδήποτε «βιαστική» προσπάθεια «άρσης» των επιτοκίων θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.

Η Fed θα ανανεώσει επίσης τη Σύνοψη Οικονομικών Προβολών (SEP) για να δείξει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο του αναμενομένου χρονικό διάστημα – κάτι που θα οδηγήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις 100-125 μ.β. το 2022 και το 2023, παρόλο που οι αγορές είναι πολύ πιο επιθετικές και προεξοφλούν 7 αυξήσεις επιτοκίων για όλο το 2022 και πιθανότητα 15% για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σήμερα. Η Fed μπορεί επίσης να περιορίσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη λόγω γεωπολιτικών κινδύνων.

Σύμφωνα με τον Ralf Preusser της BofA, ο Πάουελ θα προσφέρει περιορισμένο guidance σχετικά με τις προοπτικές των αυξήσεων, τονίζοντας την αυξημένη αβεβαιότητα, την εξάρτηση από τα δεδομένα και τη διατήρηση της επιλογής για αύξηση 50 μ.β., εάν χρειαστεί. Η συζήτηση 25 μ.β. έναντι 50 μ.β. τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί επίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ο πόλεμος αύξησε τις τιμές της ενέργειας, σύσφιξε τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης στο εξωτερικό, υποδηλώνοντας υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Η Goldman Sachs «υποπτεύεται» ότι η FOMC θα είναι απρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης 50 μ.β.μέχρι να μειωθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία λόγω του πολέμου.

Από την άλλη, πρέπει να εξεταστεί και άλλη μία παράμετρος: Ενώ η αύξηση των επιτοκίων είναι πλήρως τιμολογημένη, η αγορά θα επικεντρωθεί στις προοπτικές για αυξήσεις και συρρίκνωση του ισολογισμού (QT). Στην προεπισκόπηση του FOMC, η Goldman γράφει ότι δεν αναμένει ότι ο πόλεμος θα ανατρέψει τη Fed από μια τροχιά σύσφιξης 25 μ.β. ανά συνεδρίαση. Λόγω του πληθωρισμού που είναι πιθανό να παραμείνει δυσάρεστα υψηλός όλο τον χρόνο, η FOMC πιθανότατα θα σταματήσει να σκέφτεται ότι η περαιτέρω σύσφιξη κινδύνων θα ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.

Η Goldman πιστεύει επίσης ότι η FOMC θα αποφύγει να φανεί ότι δεσμεύεται σε συγκεκριμένο ρυθμό σύσφιξης στη δήλωσή της. Η Επιτροπή θα μπορούσε να προσαρμόσει το πρόσφατο σχόλιο του Πάουελ: «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία πολιτικής μας όπως αρμόζει για να αποτρέψουμε την παγίωση υψηλότερου πληθωρισμού, προωθώντας παράλληλα μια βιώσιμη επέκταση και μια ισχυρή αγορά εργασίας».