Το μήνυμα της Κίνας προς τον υπόλοιπο κόσμο

Το μήνυμα της Κίνας προς τον υπόλοιπο κόσμο
Photo:

Ετοιμαστείτε για περισσότερη αστάθεια…

 

Ο κόσμος πρέπει να συνηθίσει στην αστάθεια των αγορών στην Κίνα, ανέφερε ένα κορυφαίο στέλεχος των ρυθμιστικών αρχών της χώρας την Τετάρτη.

Η αστάθεια των αγορών θα αποτελεί κομμάτι της «νέας ομαλότητας» καθώς η Κίνα συνεχίζει τη μετάβαση από μια οικονομία βασισμένη στις επενδύσεις και τις εξαγωγές σε μια οικονομία που ωθείται από την κατανάλωση. Αυτό δήλωσε ο Φανγκ Ζινγκάι, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ρύθμισης Χρεογράφων της Κίνας.

«Συνηθίστε το» είπε σε συνέντευξή του στο CNN από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Τα σχόλιά του έρχονται σε συνέχεια μιας μεγάλης πτώσης στις χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας, η οποία έχει στείλει κύματα αναστάτωσης σε όλο τον κόσμο.

Ο δείκτης Shanghai Composite έχει πέσει κατά 16% από τις αρχές Ιανουαρίου, προκαλώντας έτσι δραματικές μειώσεις και σε άλλες παγκόσμιες αγορές.

Ο Φανγκ ανέφερε ότι οι κινεζικές αγορές είναι πιο ασταθείς σε σχέση με άλλα αναπτυγμένα χρηματιστήρια επειδή κυριαρχούνται από άτομα που δεν διαθέτουν την εμπειρία μεγάλων θεσμικών επενδυτικών οίκων.

Στην αρχή του έτους, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές εισήγαγαν έναν μηχανισμό προστασίας των μικροεπενδυτών από τις μεγάλες διακυμάνσεις της αγοράς. Όμως, αντί να προσφέρει προστασία, ο μηχανισμός τροφοδότησε μια αίσθηση πανικού και εν τέλει αποσύρθηκε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Φανγκ, η τρέχουσα οικονομική μετάβαση της Κίνας θα διαρκέσει για άλλα τρία έως πέντε χρόνια.

Η χώρα προσπαθεί να διαρρήξει την εξάρτησή της από τη μεταποίηση και τις επενδύσεις, δίνοντας παράλληλα ώθηση στον κλάδο των υπηρεσιών και στην καταναλωτική δαπάνη.

Η διαδικασία αυτή οδήγησε το 2015 στην καταγραφή του χαμηλότερου ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης εδώ και 25 χρόνια: 6.9%. Όμως, πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι αυτή η επιβράδυνση είναι απαραίτητη κι ότι η συνέχιση πολύ υψηλών ρυθμών ανάπτυξης δεν θα ήταν υγιής για τη χώρα.